Somatokognitiv behandling

Somatokognitiv terapi er en fysioterapibehandling utviklet på OsloMet.

Vulva logoikon favikon

Denne behandlingen er bygget på prinsipper fra Mensendieck fysioterapi og kognitiv terapi. 

Målet med behandlingen er å redusere underlivssmerter og få bedre seksuell helse og kroppskontakt gjennom en kroppslig utforskende metode.

Fysioterapeuten veileder deg

Fysioterapeuten veileder deg i aktive øvelser rettet mot pust, bevegelighet og avspenning. Behandlingen setter søkelys på funksjon dvs. hvordan man bruker kroppen i sin helhet på en hensiktsmessig måte i hverdagslige aktiviteter.

Massasje og terapeutisk berøring benyttes også for å understøtte kroppslig erkjennelse og kontakt.

Du vil også lære hvordan du kan få bedre kontakt med bekkenbunnsmuskulatur, og få øvelser som er rettet spesifikt mot å redusere overfølsomhet rundt skjedeinngang.

Gjennom ulike øvelser vil du bli bedre kjent med eget underliv. Du vil ikke bli undersøkt eller behandlet vaginalt. Det er tett samarbeid mellom deg og fysioterapeuten, hvor dere sammen setter mål for behandlingen og hjemmeoppgaver.

Det du lærer i behandlingen må øves og repeteres daglig og er nødvendig for å endre på både kroppslige og mentale vaner. Det viktigste arbeidet skjer derfor hjemme.

Målet er at du skal få en bedre kunnskap om vulvodyni og smerter, og de forhold som kan påvirke dine smerter og ikke minst hvordan det påvirker deg i ditt liv og i det relasjonelle.

Fordelen med behandlingen

Fordelen med behandlingen er at du vil få en økt forståelse av hvordan kropp, tanker og følelser henger sammen.

Gjennom behandlingen vil du få bedre kunnskap om din smertetilstand og få flere verktøy for å håndtere smerter som over tid vil bedre smertetilstanden.

Del av forskningsprosjektet

Nå blir somatokognitiv terapi kun tilbudt som en del av et forskningsprosjekt.

For øyeblikket er det en stor klinisk studie i Oslo hvor somatokognitiv terapi blir sammenliknet med andre eksisterende behandlinger for provosert vestibulodyni, som er en undergruppe av vulvodyni.

For å delta

For å delta på studien må du ha fått diagnosen provosert vestibulodyni, være mellom 18-35 år, og ha mulighet til reise til Oslo for å gå i behandling.

Hvis du ønsker mer informasjon om studien og er interessert i delta kan ta kontakt med:

PhD kandidat og fysioterapeut Mette Bøymo Kaarbø.
Mobil: 974 11 669 | E-post: metteboy@oslomet.no

Hvis du kommer i gruppen som mottar somatokognitiv terapi vil du motta 10-15 behandlinger av 1 time, ca. 2- 4 behandlinger per måned. Du får en oppfølgingstime etter 6 måneder. Behandlingen er gratis.

Vi bruker cookies for å analysere trafikk på nettstedet slik at vi kan forbedre brukeropplevelsen.

Cookie ikon