Genital psoriasis

Psoriasis rammer over 2 % av befolkningen i Norge.

Vanligvis oppstår røde og flassende flekker over albuer, knær og i hodebunn. Andre steder på kroppen kan også rammes, for eksempel neglene og underlivet. Noen får psoriasis kun i underlivet, men oftest oppstår det i tillegg til andre steder på kroppen.

illustrasjon knær med utslett

Hva er genital psoriasis?

Huden danner normalt hele tiden nye celler, og de gamle cellene blir skjøvet oppover mot det ytterste laget av huden når de nye kommer til under.

Det tar ca 30 dager fra nye celler blir dannet til de kommer til hudens ytterste lag. Ved psoriasis går denne prosessen raskere, cellene bruker bare 7 dager før de når det ytterste laget.

Det får huden til å flasse, og fordi dette er en form for betennelse vil huden ofte være rød under. Psoriasis er arvelig, men hopper ofte over en eller flere generasjoner.

Det er ukjent hva som forårsaker psoriasis, men det kan bli utløst av en vanlig halsbetennelse hos personer som er genetisk disponert for det. Stress kan forverre plagene. Psoriasis kan forekomme kun i huden på kjønnsorganene, men oppstår oftest i tillegg til andre steder på kroppen.

Symptomer

Psoriasis i vulvaområdet eller andre fuktige områder på kroppen, vil som regel ikke være flassende, men snarere ses som rosa flekker med en tydelig kant. Det er ofte huden på de ytre kjønnslepper som blir rammet, og det kan spre seg oppover i området med hår og til hudfolder ellers i underlivet.

Svært ofte oppstår det også kløe og det kan komme sprekker opp bak endetarmsåpningen. Sprekker i huden kan føre til hudinfeksjon, og det kan bli sårt og vondt.

Kan psoriasis smitte?

Genital psoriasis kan ikke overføres ved seksuell kontakt. Det har heller ingen sammenheng med hormonelle endringer, kosthold eller noen former for allergi eller kreft.

Hvordan stilles diagnosen?

De fleste leger, og spesielt hudleger, kan stille diagnosen ved å se på huden og dens karakteristiske utseende. Hvis du har psoriasis andre steder på kroppen enn i underlivet, vil dette ofte bidra til å bekrefte diagnosen.

Hvordan behandles sykdommen?

Det er ingen egentlig kur mot psoriasis, men symptomene kan kontrolleres med behandling. I perioder kan sykdommen forsvinne, men den kommer ofte tilbake med behov for ny behandling.

Lokalbehandling i underlivet er viktig. Vanligvis behandles genital psoriasis med svake kortisonkremer. Du bør unngå såpe, parfyme og annet som kan gi irritasjon av huden.

Fukt- og bløtgjørende kremer som vaselin eller barrierekrem kan hjelpe. Bruk løse klær da dette vil minske friksjon i området med psoriasis.

Forsøk å unngå å klø, da dette ofte vil få psoriasis til å blusse opp og bli verre. Mange av de medisinene som brukes ved psoriasis andre steder på kroppen er for sterke til å kunne benyttes i og rundt vulva.

Sår og sprekker vil lett medfører infeksjon, som ofte forverrer psoriasis. Hvis dette oppstår, vil din lege sannsynligvis foreskrive en kombinasjonsbehandling med kortison og bakteriedrepende krem.

Tablettbehandling eller biologisk behandling som kan gis mot alvorlige tilfeller av psoriasis, er som regel ikke nødvendig ved genital psoriasis.

Hvordan er forløpet?

Det er viktig å bli fulgt opp regelmessig hvis du har mye plager. Ta kontakt med legen din hvis det oppstår nye sår eller sprekker som ikke gror, eller hvis symptomene endrer seg vesentlig.

Å leve med sykdommen

Ofte er forløpet langvarig, men sykdommen vil kunne holdes i sjakk med riktig behandling.

Invers psoriasis. Kilde: ISSVD, An algorithm.

Vi bruker cookies for å analysere trafikk på nettstedet slik at vi kan forbedre brukeropplevelsen.

Cookie ikon