Lichen planus

Lichen planus regnes som en sjelden og lite kjent autoimmun betennelse-stilstand i underlivet.

Ofte er den vanskelig å diagnostisere. Av og til kan den også være vanskelig å behandle.

Dame med flaske fremhevet bilde

Hva er lichen planus?

Lichen planus er en tilstand i huden som kan gi kløende utslett med små røde prikker, ofte på armer, ben, rygg eller i munnen.

Det kan også i svært sjeldne tilfeller ramme underlivet og skjeden. Negler og hodebunnen kan også angripes. Over halvparten av pasientene med lichen planus i underlivet har det også i munnen.

Man vet ikke hva som forårsaker lichen planus, men det regnes som en autoimmun tilstand. Det skyldes ikke infeksjon, hormonforandringer eller smitte.

Ved lichen planus er immunsystemet overaktivt og danner stoffer som forårsaker betennelse i huden. Dette kalles en autoimmun reaksjon.

Hvis huden er involvert, sees utslettet oftest på innsiden av håndleddet, underarmer og ankler. Prikkene er rødfiolette og har kanskje noen fine hvite streker oppå.

En tilsvarende hvit strektynn misfarging kan noen ganger sees i munnhulen. Det kan dannes ømme, røde hudløse områder rundt tennene eller på innsiden av kinnene.

Symptomer i underlivet

I underlivet består symptomene som regel av brenning, irritasjon eller lettblødende sår hud. Dette kalles erosiv lichen planus. Hvis hudens ytre lag er ødelagt, sees dette som fuktige, røde områder oftest på innsiden av de små kjønnsleppene.

Vulva er ofte blek hvit eller lyserød/rød, ofte med en markert kant mot normal hud. Arrdannelse som kan dekke klitoris eller gi tap av de indre kjønnslepper er ikke uvanlig. Hvis skjeden er rammet, er samleie smertefullt.

Det kan sees røde lettblødende områder inne i skjeden flekkvis eller generelt. Noen kvinner får tykk gult eller gul-grønt utflod, som kan være blodtilblandet, særlig etter samleie.

Hvis to sårflater i skjeden gror sammen, kan innsnevring forekomme. Dette er en av grunnene til at samleiet kan være smertefullt. Noen ganger kan det også være vanskelig for legen å gjøre gynekologisk undersøkelse av pasienten. I svært sjeldne tilfeller kan huden danne fortykkede områder, disse har et vorteaktig utseende.

Hvordan stilles diagnosen?

Spesialister på tilstanden kan stille diagnosen ved å se på huden og dens karakteristiske utseende. Ofte vil diagnosen bli bekreftet ved at legen din tar en liten vevsprøve fra huden. Dette er en enkel prosedyre, som gjøres i lokalbedøvelse.

Hvordan behandles sykdommen?

Det finnes dessverre ingen helbredende kur mot lichen planus. Ofte vil symptomene variere i perioder. Man bør stoppe bruken av alt som irriterer. Unngå å benytte såpe eller parfymerte produkter samt for mye vann.

Oljeprodukter er ofte å foretrekke for å unngå unødig irritasjon. Generelt behandles lichen planus med sterke kortisonkremer. Doseringen trappes ned over flere måneder, og vanligvis må man etter hvert bruke kortison ukentlig fast, i varierende mengde.

Tabletter som brukes for å undertrykke immunsystemet kan også i sjeldne tilfeller være nødvendig. Behandling vil være individuell i forhold til det aktuelle sykdomsbilde.

Fotodynamisk behandlinger er et tilbud til enkelte pasienter, dette utføres regelmessig ved Vulvapoliklinikken på Ullevål sykehus.

De ulike behandlingene vil kunne holde sykdommen i sjakk, men vil ikke kunne kurere sykdommen. Hvis skjeden har blitt innsnevret kan dilatasjon med egnet dilatator (dildo) være aktuelt.

Dette kan rekvireres eller kjøpes hos lege. Noen ganger kan det være nødvendig å dilatere, dvs. åpne opp skjeden i narkose, for å gjøre det mulig å fortsette med dilatator selv. Da kan det også ved behov tas prøver av vevet samtidig.

Etter operasjonen er det nødvendig at pasienten bruker sterk kortisonsalve og tøyer vevet slik at det ikke vokser sammen igjen med en gang.

Hvordan er forløpet?

De fleste pasientene får et langvarig kronisk forløp av genital lichen planus. Etter hvert finner man en egnet behandling som holder tilstanden i sjakk.

Ofte brukes det en del tid på å tilrettelegge riktig behandling hos hver pasient. Ca. 2-5 % av pasienter med lichen planus har økt risiko for å få hudkreft i de berørte områdene, men dette oppstår kun etter mange år med stor sykdomsaktivitet.

Det er derfor viktig å overholde behandlingen og bli fulgt opp av lege regelmessig, oftest minst årlig. Det er alltid viktig å ta kontakt med legen hvis det oppstår nye sår i underlivet, spesielt sår som ikke tilheler etter behandling.

Å leve med sykdommen

Dette kan være en svært plagsom tilstand, ikke bare på grunn av sår og arrdannelse, men også fordi den griper inn i det intime samlivet.

Vulvapoliklinikken ved Ullevål sykehus planlegger for øyeblikket å gjennomføre en tablettstudie (med apremilast) for denne pasientgruppen, med oppstart i 2019.*

Hvis du tenker at du kan være interessert i å være med på dette, må du ta kontakt med gynekologen eller hudlegen din som kan ta kontakt med Vulvapoliklinkken.

Vi bruker cookies for å analysere trafikk på nettstedet slik at vi kan forbedre brukeropplevelsen.

Cookie ikon