Plasmacelle vulvitt

Plasmacelle vulvitt er en sjelden og helt ufarlig tilstand.

Det oppstår velavgrensede kraftig rød områder i vulva, som hos enkelte blir smertefulle.

illustrasjon underliv med blomster

Hva er plasmacelle vulvitt?

Denne sjeldne tilstanden kalles også «Zoon’s vulvitis» etter den nederlandske hudlege som først oppdaget det på en mannlige penis (plasmacelle balanitt) og deretter i den kvinnelige vulva.

Årsaken er ukjent, og det er få studier på sykdommen. Det finnes ikke noe norsk navn på sykdommen. Plasmacelle vulvitt er ikke smittsomt eller farlig.

Det oppstår en betennelsesreaksjon (inflammasjon) i slimhinnene i vulva, og av og til kan det også forekomme i skjeden (plasmacelle vaginitt). Enkelte forskere mener at plasmacelle vulvitt kan utvikle seg til en annen inflammatorisk hudsykdom kalt lichen planus.

Tilstanden er sjelden. Det finnes ikke sikre data som kan si hvor mange som kvinner får dette – eller i hvilken alder det oppstår.


Symptomer

De fleste kvinner klager på kløe, svie, brenning eller smerte med samleie, men en del er uten symptomer. Ofte sees et veldefinert, hissig rødt område i vulvas slimhinne.

Området blir ofte mer brunfarget etter behandling på grunn av jernavleiring i huden, og forblir like stort.

Hvordan diagnostiseres
plasmacelle vulvitt?

Tilstanden blir vanligvis oppdaget tilfeldig ved gynekologisk undersøkelse eller når en kvinne klager over irritasjon i vulva eller i vagina.

Vevsprøve (biopsi) er nødvendig for diagnosen.
 Vevsprøven viser økt antall av spesielle celler, som kalles plasmaceller, i tillegg til kronisk betennelse.

Hvordan behandles
plasmacelle vulvitt?

Primærbehandling er sterk kortikosteroidsalve som 
påføres i et tynt lag om kvelden i nedtrappende dose over noen måneder. Noen pasienter trenger langvarig vedlikeholdsbehandling.

Plagene ved plasmacelle vulvitt blir ofte mye bedre eller helt borte under steroidbehandling, selv om synlige forandringer fortsatt kan være til stede. I noen tilfeller benyttes andre kremer uten steroider for å dempe inflammasjonen.

Å leve med sykdommen

Tilstanden kan være kronisk hos en del pasienter, men den er helt ufarlig og har ingen sammenheng med senere kreftutvikling.

Plasma celle vulvitt. Kilde: ISSVD, An algorithm.

Vi bruker cookies for å analysere trafikk på nettstedet slik at vi kan forbedre brukeropplevelsen.

Cookie ikon