Hygiene

Huden i vulva består av slimhinner som er veldig sårbare for sterke såper og mye vasking. Skjeden renser seg selv, og skal ikke vaskes.

Hygiene dusjhode

Vask av vulva

Utflod og væske fra kjertler i vulva og skjeden har som oppgave å fukte slimhinnene i vulva. Denne væsken blir ofte liggende som et hvitt belegg i vulva. Bakterier vil gjøre at dette belegget vil lukte om det ikke skyldes vekk.  

Siden vulva har en følsom og tynn slimhinne kan den lett tørke ut, og man bør unngå å vaske for ofte. Slimhinnene i vulva skal ikke vaskes med såpe, og selv intimsåper er unødvendig. Vann er vanligvis tilstrekkelig.

Hvis man er plaget med såre og tørre slimhinner, bør man kun benytte olje til vask. En nøytral olje uten parfyme kan være for eksempel jordnøttolje, babyolje eller olivenolje. Vanlig olivenolje fra matbutikken kan benyttes.  

Inne i skjeden finnes det bakterier og utflod som til sammen lager et naturlig men sårbart miljø for skjeden, du skal derfor aldri vaske eller skylle inne i skjeden. Det kan skape forstyrrelser i den fine bakteriefloraen. Ved å vaske for mye i underlivet, kan man opprettholde feks soppinfeksjon og bakteriell vaginose, og det kan det oppstå kløe. 

Barbering

Håret i underlivet gir huden og vulva beskyttelse, holder på fuktighet og skaper en naturlig barriere. I tillegg gir hår økt følsomhet og er med på å spre dufthormoner. Det er allikevel mange som fjerner hår nedentil. Noen barberer bare i bikinilinjen, mens andre tar vekk alt kjønnshår. Mange tenker at de bør fjerne hårene før en underlivs-undersøkelse, men for legen eller selve undersøkelsen spiller det ingen rolle om du har hår rundt vulva.  

Mange kvinner sliter med ulike problemer etter barbering. Det er vanlig å få utslett og kløe i huden. For noen med hudsykdommer som eksem og psoriasis er det anbefalt å unngå barbering hvis det forverrer plagene. I tillegg kan barbering gi små sår og sprekker i huden som kan være inngangsparti for infeksjoner.  

Barberingstips

  • Vask godt før du starter for å fjerne hår.  
  • Skift barberblad ofte. Skitne barberblad kan lettere gi infeksjoner, og sløve barberblad er mindre skånsomme mot huden.  
  • Bruk barberskum, og la det virke minimum ett minutt før du starter. Barberskum vil mykgjøre hårene og gi en mer skånsom barbering. Hårene blir også mykere etter en varm dusj. Barber deg derfor på slutten av tiden i dusjen.  
  • Barber med hårene og ikke mot hårene. Da blir det mindre risiko for infeksjoner i hårsekkene.  
  • En barbermaskin er mer skånsom mot huden, fordi den ikke skraper like nær huden som en barberhøvel.  
  • Avslutt barberingen med å skylle vekk alle produkter på huden med kaldt vann. Hvis du ikke har en veldig følsom hud kan du også bruke en antibakteriell vask på huden for å fjerne rester og bakterier.  
  • Hvis du opplever å få røde prikker eller kviser i huden etter barbering, er det viktig å ikke plukke på disse, da det lettere kan gi sår med infeksjoner. 

Vi bruker cookies for å analysere trafikk på nettstedet slik at vi kan forbedre brukeropplevelsen.

Cookie ikon