Hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa (HS) er en kronisk (langvarig) hudsykdom som oppstår på grunn av betennelse i hårsekkene der man har svettekjertler.

Seks vulvaer pasient

Hva er hidradenitis suppurativa?

Hidradenitis suppurativa (HS) er en kronisk (langvarig) hudsykdom som oppstår på grunn av betennelse i hårsekkene der man har svettekjertler.

Det kommer tilbakevendende smertefulle, røde, ofte betente kuler i huden. Disse oppstår spontant, øker i størrelse, og kan i perioder åpne seg og tømme ut puss.

Etter hvert kan det dannes smertefulle hulrom, ganger under huden og arr. Dette oppstår i hårsekkene i svettekjertler under armene, brystene, lysken og baken.

HS kan minne om alvorlige kviseutbrudd sett i ansiktet, brystet og ryggen hos tenåringer. Denne tilstanden er ikke sjelden. Det rammer opptil 1 av 300 personer, og kvinner er mest utsatt.

Hva skjer ved denne sykdommen?

HS starter rundt puberteten og kan forsvinne ved 50 til 60-års alder. Det oppstår både hos kvinner og menn.

Vanligst er den mildeste formen for HS (70% av HS-pasienter). Dette gir kortvarige perioder med smertefulle områder, etterfulgt av uker eller måneder uten problemer

Rundt 25% har moderat HS, med gjentatte smertefulle røde verkebyller i ett eller flere områder. Byllene kan sprekke, tømme seg og danne arr.

Pasienter med den mest alvorlige HS (4% av HS-pasienter) har kontinuerlig utbrudd av smertefulle verkebyller. De utvikler store områder med konstant smertefulle, hovne, væskende områder med arrdannelse. Deres daglige aktiviteter er ofte begrenset på grunn av smertene.

Hvordan ser det ut?

Først er det røde, hovne klumper som utvikler seg til verkebyller; enkeltstående eller flere, spredt i et område eller gruppert sammen. Disse tilheles vanligvis med grove arr.

Grupper av byller kan danne et stort hovent område som er koblet sammen i små tunneler under huden, kalt fistler.

Hvis du trykker på noen av disse områdene, kan du sannsynligvis finne puss som kommer ut av åpningene i nærheten. Pusset kan ofte lukte vondt. Ved alvorlig sykdom sees store områder med fistler og arrdannelse.

Hvor oppstår det vanligvis?

HS sees oftest i armhulene, under og rundt brystene, i lysken, området rundt anus og på baken.

Hva er årsaken?

Hårsekkene og talgkjertlene dreneres gjennom «kanaler» ut til ørsmå åpninger på hudoverflaten, kalt «porene». Hvis kanalene er blokkert, vil svette og fett og bakterier bygges opp for å danne smertefulle byller under hudoverflaten.

Byllene tømmer seg etter hvert sidelengs under huden, og forårsaker irritasjon og betennelse som til slutt fører til arrdannelse.

Hva forårsaker IKKE
hidradenitis suppurativa?

HS skyldes ikke infeksjon eller dårlig hygiene. HS skyldes heller ikke overvekt, men overvekt kan forverre tilstanden ved at hud ligger mot hud som gir friksjon og økt fuktighet.

Hva gjør denne tilstanden verre?

Det kan forverres av hormonelle påvirkninger, for eksempel rundt menstruasjonssyklusene. Svette og friksjon gir også store problemer.

Å trykke på byllene, røyking eller stress vil ofte forverre tilstanden.

Hvordan diagnostiseres tilstanden?

Diagnosen stilles ved å gjenkjenne de typiske hudforandringene på de typiske stedene.

I motsetning til vanlige verkebyller, som sprekker og åpnes rett opp til overflaten, lager HS sidelengs tunneler under huden.

Hvorfor er dette problemet
ofte oversett?

Mange helsepersonell mangler kunnskap og erfaring
med tilstanden.

Pasienter lider ofte i stillhet på grunn av forlegenhet eller tidligere feildiagnose og behandlingsforstyrrelser.

Hvordan behandles
hidradenitis suppurativa?

Behandlingen avhenger av alvorlighetsgrad. Behandling kan innebære medisiner som brukes på huden, tas som tabletter eller sprøyter.

Kirurgi kan være nødvendig ved moderat og alvorlig HS. For å bestemme den beste behandlingen for deg, er det viktig å oppsøke lege med erfaring med tilstanden.

Anbefalinger

1. Unngå å klemme i områdene der du har tilbakevendende verkebyller. Det kan forårsake mer hevelse og smerter. Unngå undertøy med sømmer som gnisser. Bruk klær som boksershorts som er løse og kjølende slik at du unngår å bli svett.

2. Hvis du er overvektig, bør du forsøke å komme ned i ideell vekt.

3. Slutt å røyke, og unngå andre nikotinprodukter som snus. Nikotin stimulerer prosessen.

4. Oppsøk lege – ofte er det behov for henvisning til hudlege – for å få riktig diagnose og behandling.

Foto: https://vulvovaginaldisorders.com

Vi bruker cookies for å analysere trafikk på nettstedet slik at vi kan forbedre brukeropplevelsen.

Cookie ikon