Aerob Vaginitt

Skjeden har en normalflora med bakterier som beskytter skjeden mot infeksjoner.

Hvis det oppstår ubalanse i normalfloraen, kan det gi plager og endret utflod. Ved aerob vaginitt er det for lite melkesyrebakterier og for mange av såkalte aerobe bakterier som kan gi endret utflod eller en betennelse i skjeden.

Illustrasjon, hos gynekologen Aerob vaginitt

Hva er aerob vaginitt?

I skjeden er det mange bakterier som er med på å lage vår normalflora. Normalfloraen består mest av melkesyrebakterier, som gjør miljøet litt surere enn på resten av kroppen. Normalt er pH rundt 3,8-4,2. Noen ganger skjer det en endring av sammensetningen av bakteriene i skjeden.

Det kan skyldes overdreven vask, antibiotika eller andre faktorer som hormonelle endringer i kroppen. Ofte vet man ikke hva endringen kommer av. Ved aerob vaginitt er det økt mengde av bakterier som er aerobe og for lite melkesyrebakterier. Det endrer pH i skjeden som blir basisk i stede for sur.

Symptomer og plager

Symptomene på aerob vaginitt er ofte svie og kløe i underlivet sammen med endret utflod. Utfloden kan også være tykkere men ikke klumpete som ved soppinfeksjon, fargen er oftest litt gul eller grønn.

Det kan lukte, men ikke skarp og fiskeaktig lukt som man får ved bakteriell vaginose. Noen kan ha ubehag og smerter ved samleie.

Se eksempler på andre lidelser med lignende symptomer i symptomveilederen

Er det farlig?

Aerob vaginitt er ikke farlig. Oftest trenger man ikke behandling og tilstanden går over av seg selv. Ved mye ubehag kan man ha behov for behandling.

Behanding

Behandlingen består av antibiotika lokalt i skjeden. Man kan gi det som stikkpiller som settes i skjeden (vagitorier) 3 kvelder på rad, eller som gelé man spruter inn i skjeden 7 kvelder på rad.

Dette vil fjerne de bakteriene man ikke ønsker å ha for mye av. Man må ha resept av lege på disse medikamentene.

Diagnose

Legen stiller diagnosen ved å sjekke pH-verdien inne i skjeden, vurdere utfloden og se på slimhinnene i vulva og i skjeden ved en gynekologisk undersøkelse.

Eventuelt kan legen også mikroskopere utfloden for å se på cellene og bakteriene i skjeden.

Smitte

Aerob vaginitt er ikke en smittsom tilstand, og man trenger derfor ikke å behandle partner.

Vi bruker cookies for å analysere trafikk på nettstedet slik at vi kan forbedre brukeropplevelsen.

Cookie ikon