Bakteriell vaginose

I skjeden finnes det mange bakterier som utgjør vår normalflora. Det er flest melkesyrebakterier som gjør miljøet litt surt.

Endringer av sammensetningen av bakterier i skjeden kan gjøre at pH blir høyere. Dette vil ofte påvirke utfloden som kan lukte mer. Bakteriell vaginose er plagsomt, men ikke farlig, og går ofte bort av seg selv.

illustrasjon blomster for Plasmacellevulvitt Bakteriell vaginose

Hva er bakteriell vaginose?

Mange bakterier er med på å danne vår normalflora i skjeden. Denne normalfloraen består av flere melkesyrebakterier enn andre bakterier, og dette gjør miljøet litt surere her enn på resten av kroppen. Normalt er pH rundt 3,8-4,2. Ved bakteriell vaginose blir det færre melkesyrebakterier og en økning av andre typer bakterier. Dette gjør at pH blir høyere enn 4,2.

Endringer i bakteriefloraen i skjeden er vanlig. Dette kan forekomme etter samleie med ny partner, ved antibiotikabehandling og ved overdreven vask eller skylling i skjeden, men oftest kommer det uten at det er noen kjent årsak.

Symptomer

Det vanligste symptomet for bakteriell vaginose er at utfloden har kraftigere lukt. Mange beskriver lukten som stram eller fiskeaktig.

Mange får også mer utflod som kan være tynnere og litt gråere enn vanlig. Det er sjelden man plages med svie og kløe ved bakteriell vaginose.

Er det farlig?

De aller fleste vil oppleve en forbigående forstyrrelser i bakteriefloraen i løpet av livet. Dette går vanligvis over av seg selv. Ofte kommer det etter et samleie, og forsvinner etter et par dager. Du kan derfor vente litt før du oppsøker lege.

Bakteriell vaginose er ikke farlig, og vi behandler det kun fordi mange kvinner synes det er ubehagelig med økt lukt og utflod. Ved graviditet er det litt annerledes. Der ønsker man å behandle alle som har bakteriell vaginose med symptomer. Det er fordi det kan gi økt risiko for tidlig fødsel.

Behandling

Det finnes forskjellige typer behandling. Du kan få stikkpiller, tabletter eller krem som alle føres inn i skjeden, eller tabletter man svelger. Alle variantene virker godt mot bakteriell vaginose. Hvis man velger behandling som settes i skjeden bør man unngå samleie under behandlingen. Det gjelder også samleie med kondom, da noen av medisinene kan svekke kondomet fordi de er oljebaserte.   

Stikkpille til skjeden er antibiotika av typen Dalacin. Du fører inn 1 stikkpille, nesten som en tampong, før du legger deg i 3 kvelder.

Tablettene til skjeden består av 6 tabletter og heter Donaxyl. Dette er ikke et antibiotikum, men virker ved å fjerne de bakteriene det er for mye av.

Det kan også være en fordel å bruke dette hvis du har mye plager med sopp i tillegg, da den i mindre grad gir soppinfeksjoner etterpå. Tablettene settes så dypt man klarer inn i skjeden før du legger deg, 6 kvelder på rad. Det kan være et tips å dyppe de i vann før innsettingen så de ikke er så tørre. Det er vanlig med lokal irritasjon de første dagene etter behandlingen starter. 

Kremen til skjeden er også et antibiotika av typen Dalacin. Kremen føres inn i skjeden ved hjelp av en applikator/sprøyte som følger med i pakken, og skal brukes hver kveld i 7 kvelder på rad.

Tablettene man svelger er antibiotika som heter metronidazol. De skal tas morgen og kveld i 7 dager. Det er vanlig å få litt plager fra magen som oppblåst, diaré og magesmerter samt kvalme. Man bør være forsiktig med alkohol da det kan gi ekstra kvalme.

Residiverende bakteriell vaginose

Bakteriell vaginose kommer svært ofte tilbake. Så mange som 30% får plagene igjen innen 3 måneder. Det skyldes at bakteriene kan danne en hinne som gjør dem mindre mottakelige for medikamentene.

Da bør man ta en ny runde med behandling.

Hvis du ikke opplever bedring under behandlingen, bør du undersøke om det skyldes andre årsaker.

Andre råd mot bakteriell vaginose

Det er ingen dokumentert effekt av å spise yoghurt eller skylle skjeden med yoghurt eller eddiksyre. Tvert imot, skylling av skjeden med både vann eller andre løsninger øker risikoen for irritasjon i skjeden, og anbefales ikke.

Det er mulig å kjøpe flere stikkpiller og kremer med melkesyrebakterier til bruk i skjeden på apoteket. De fleste inneholder melkesyrebakterier fra kumelk. Slike behandlinger kan ha effekt under bruk, men symptomene kommer ofte raskt tilbake.

Kun preparater med humane melkesyrebakterier (for eksempel Ecovag) har en viss dokumentert effekt på sikt, og kan forsøkes om man får hyppig tilbakefall.

Det er lite dokumentert effekt av å forebygge nye utbrudd av bakteriell vaginose, men vi gir følgende råd:

  • Ikke overdriv rensligheten, én vask om dagen er nok. Vask underlivet med vann uten såpe, gjelder også intimsåpe. Du kan eventuelt bruke parfymefri olje, for eksempel intimolje, olivenolje eller jordnøttolje.
  • Ved dusjing skal vannet renne nedover, man skal aldri bruke dusjhodet til å spyle skjeden eller få vann inn i skjeden.

Diagnose

Bakteriell vaginose er ofte en enkel diagnose å stille. Mange har klassiske symptomer. Ved en gynekologisk undersøkelse kan legen måle pH i skjeden og i tillegg vurdere diagnosen ut i fra utseende og lukt. Noen vil også mikroskopere utfloden. 

Smitte

Bakteriell vaginose er ikke en smittsom infeksjon. Vi fraråder derfor behandling av partner, fordi vi ikke ser noe effekt av dette mot tilbakefall. Det er ingen plikt om å si ifra til tidligere partnere eller be partnere om å sjekke seg for dette.

Vi bruker cookies for å analysere trafikk på nettstedet slik at vi kan forbedre brukeropplevelsen.

Cookie ikon