Cytolytisk vaginose

De viktigste bakteriene i skjeden er melkesyrebakterier.

De gjør pH i skjeden litt surere noe som er bra for å holde andre bakterier borte. Selv om melkesyrebakterier er bra kan det gi plager om det blir alt for mange, og disse plagene kan minne litt om sopp.

Cytolisk vaginose illustrasjon av fugl

Hva er cytolytisk vaginose?

Mange bakterier er med på å danne vår normalflora i skjeden. Normalfloraen består av flere melkesyrebakterier enn andre bakterier, som gjør miljøet litt surere her enn på resten av kroppen. Normalt er pH rundt 3,8-4,2. Ved cytolytisk vaginose er det økt mengde av melkesyrebakterier i skjeden slik at pH-verdien er mye lavere enn normalt.

Vi har sett at dette kan oppstå hos unge kvinner og gravide som ofte har mye høyere nivå av østrogen. Tilstanden er likevel sjelden. Noen ganger skjer det en endring av sammensetningen av bakteriene i skjeden. Det kan skyldes overdreven vask, antibiotika eller andre faktorer som hormonelle endringer i kroppen.

Symptomer og plager

Symptomene på cytolytisk vaginose er ofte svie og kløe i skjeden. Utfloden kan også være mer hvit og litt klumpete, men oftest ikke så uttalt som ved sopp. Siden symptomene er svært like, er det mange som forveksler dette med en soppinfeksjon.

Er det farlig?

Cytolytisk vaginose er ikke farlig. Oftest trenger man ikke behandling og tilstanden går over av seg selv.

Behanding

Man bør ikke starte behandling hvis man ikke er sikker på denne diagnosen. Det anbefales derfor å bli undersøkt av lege som kan vurdere tilstanden. Behandlingen går ut på å øke pH i skjeden.

Diagnose

Man stiller diagnosen ved å måle pH-verdien i utflod fra skjeden, og i tillegg undersøke utfloden mikroskopisk for å se på bakteriefordelingen.

Smitte

Cytolytisk vaginose er ikke en smittsom tilstand, og partner trenger derfor ikke behandling.

Vi bruker cookies for å analysere trafikk på nettstedet slik at vi kan forbedre brukeropplevelsen.

Cookie ikon