Utflod

Utflod eller skjedesekret er noe alle kvinner har.

Hvor mye som er normalt varierer fra person til person og kan variere i løpet av livet. Det er derfor ikke alltid tegn på at noe er galt selv om du har mye utflod.

Utflod draper

Hva er utflod?

Utflod er væske som skilles ut fra livmoren, livmorhalsen og fra kjertler i skjedeveggen. Denne væsken blandes med bakteriefloraen i skjeden og sammen danner de et godt miljø for skjeden.

Dette er viktig for å fukte skjeden og for å hindre infeksjoner som for eksempel soppinfeksjoner. Skjeden renser seg selv, og man skal derfor aldri vaske eller spyle inn i skjeden.

Hva er bakterieflora?

Bakteriefloraen i skjeden består for det meste av melkesyrebakterier som gjør miljøet litt surere. Det finnes også andre bakterier i skjeden som vil gjøre miljøet mer basisk, men siden det er overvekt av melkesyrebakterier har skjeden en pH på mellom 3,8 og 4,5.

Fordelingen av melkesyrebakteriene og de andre bakteriene kan endre seg i perioder. Dette er ikke farlig, men kan gi endring av utflod og noen ganger plager i vulva og skjeden.

Endringer av utflod

Hos de fleste vil utflod variere i perioder uten at noe er galt. Utflod kan endre farge, mengde og konsistens i løpet av en menstruasjonssyklus eller etter oppstart med hormonell prevensjon. Mange opplever endret utflod noen dager etter samleie og etter behandling med antibiotika.

Det er også mulig at utfloden blir forandret hvis man vasker eller skyller i skjeden. Noen ganger oppstår forandringer uten en kjent årsak. Hvis du opplever endringer i utfloden kan du godt se dette litt an om du ikke har andre plager i tillegg. For de fleste retter kroppen opp problemet selv, uten behandling. For andre årsaker til endring i utfloden kan du lese mer her.

Vi bruker cookies for å analysere trafikk på nettstedet slik at vi kan forbedre brukeropplevelsen.

Cookie ikon