Sopp er en del av menneskers normalflora på kroppen og er ikke farlig.
20% har sopp i skjeden uten å ha noen plager. Noen ganger skjer det endringer som gjør at soppen får vokse mer og gir plager, da kalles det soppvaginitt
20% har sopp i skjeden uten å ha noen plager. Noen ganger skjer det endringer som gjør at soppen får vokse mer og gir plager, da kalles det soppvaginitt
På kroppen vår finnes det mange bakterier og sopp som er med på å skape vår normalflora. Vi har god nytte av denne normalfloraen som er med på å beskytte oss mot bakterier og virus som kan skade oss.
Sopp kan finnes overalt på kroppen, og 20% av kvinner har sopp i skjeden uten å ha noe plager med dette, den vanligste sopptypen i skjeden er Candida Albicans.
Vanligvis gir sopp ingen plager fordi våre egne bakterier holder soppen i sjakk. Hvis noe tar knekken på bakteriene kan sopp formere seg og man får en soppinfeksjon. Vi vet ikke så mye om hvorfor noen får plager med sopp i skjeden, mens andre ikke.
Overdreven vasking, bruk av såper og antibiotika kan gjøre at bakteriene i normalfloraen vår endres, og dette gir økt risiko for soppinfeksjon. Noen tilstander gir økt risiko for plager med sopp som graviditet, diabetes og nedsatt immunforsvar.
Den vanligste plagen er kløe. I tillegg har mange endret utflod som blir hvit og klumpete, eller litt tørr. Vulva kan bli rød og hoven, og noen får hvitt belegg.
Svie i huden rundt skjedeåpningen kan komme etter hvert. Noen kan også ha svie når de tisser eller smerter ved samleie.
Sopp er veldig vanlig, og nesten alle kvinner vil oppleve å få en soppinfeksjon i løpet av livet. Soppinfeksjoner er ikke farlig, og ofte går det over av seg selv.
Grunnen til at noen blir behandlet er fordi det kan oppleves smertefullt, eller for å forebygge langvarige plager med svie eller smerter.
Har du soppinfeksjon mer enn 4 ganger i året, kalles det kronisk soppinfeksjon. Dette er ikke uvanlig. Vi vet ikke hvorfor noen blir mer plager enn andre, men mange forteller om plager med urinveisinfeksjon og mye bruk av antibiotika.
Det er svært viktig at man får bekreftet om det virkelig er sopp som er årsaken til plagene før man får langvarig behandling. Mange får soppbehandling uansett hva slags plager de sliter med i underlivet, uten at det er ordentlig undersøkt.
Vær oppmerksom på at mange andre sykdommer har lignende symptomer. Ved kroniske soppinfeksjoner eller om du har liten effekt av lokalbehandling kan du velge behandling med tabletter.
Du kan få kjøpt én tablett (Diflucan) uten resept på apoteket, men om du har kronisk soppinfeksjon trenger du ofte behandling over lengre tid.
Da kan du få resept av legen din til dette. Det bør alltid være bekreftet hos lege at du har sopp før du starter på en langtids kur for soppinfeksjon.
De aller fleste merker selv når de har en soppinfeksjon fordi symptomene ofte er veldig tydelige. Hvis du er usikker på om det er soppinfeksjon som gir plager, er det lurt å snakke med lege.
Legen vil kunne gjøre en underlivsundersøkelse og se etter tegn på sopp. Noen leger vil undersøke utfloden og evt sende inn prøver til dyrkning hvis man er usikker.
Siden soppinfeksjon er så vanlig, får du kjøpt soppmidler på apoteket uten resept. Man forsøker først lokalbehandling med stikkpiller til skjeden, vagitorier, sammen med krem.
Spør etter kombinasjonspakning mot sopp på apoteket. Hvis dette ikke har effekt kan man forsøke en tablett man svelger.
Lokalbehandling:
Det finnes flere merker, f.eks. Canesten eller Pevaryl, og alle virker like bra. Du kan kjøpe pakker med ulikt antall vagitorier.
Det finnes en pakke med én vagitorie som har høyere dose, og noen pakker med tre eller seks vagitorier med lavere dose som du tar over tre eller seks dager.
Hvis du får plagene hyppig kan det være noe bedre effekt med pakken som du tar over flere dager, men éngangsdosen er ofte nok.
Vagitoriene fører du inn i skjeden om kvelden, som en liten tampong. Det er vanlig at du får litt rar utflod dagen etter.
Kremen skal du smøre på og gni litt inn i huden rundt skjedeåpningen og ytterst i skjeden. Bruk kremen morgen og kveld til tuben er tom, eller maks i 2 uker. Det er viktig å ikke bruke mange lokalbehandlinger på kort tid, da det kan irritere slimhinnene.
Trenger du mer enn fire behandlinger i løpet av ett år bør du ta kontakt med lege.
Tabletten:
Inneholder fluconazol, og det finnes flere merker på apoteket. Du kan kjøpe én tablett uten resept, men ved kronisk sopp bør man få resept av lege. Da kan man ha behov for behandling over lang tid.
Det finnes mange råd mot sopp i skjeden, og mange av disse har ingen effekt i vitenskapelige studier. Yoghurt eller eddik i skjeden har ingen effekt. Melkesyretabletter som kan kjøpes reseptfritt på apoteket virker heller ikke.
Hormonell prevensjon gir ikke økt risiko for sopp, men har du p-ring kan dette gjøre det vanskeligere å bli kvitt soppinfeksjonen. Det er ikke funnet sammenheng med hva du spiser og risiko for soppinfeksjon.
Vi gir følgende råd ved sopp:
Ikke overdriv rensligheten, én vask om dagen er nok. Vask uten såpe, det gjelder også intimsåpe. Dersom du føler at du må bruke et produkt, bruk parfymefri olje som for eksempel intimolje, olivenolje eller jordnøttolje.
Ved dusjing skal vannet renne nedover, bruke ikke dusjhodet til å spyle skjeden eller få vann inn i skjeden. Bruk bind, ikke tamponger. Unngå å bruke tettsittende undertøy som g-streng, men bruk alltid boksere eller vanlig truse av bomull.
Soppinfeksjon er ikke en seksuelt overførbar sykdom eller kjønnssykdom. Nesten alle kvinner vil få soppinfeksjon en eller annen gang i løpet av livet. Det er sjelden behov for at mannlig partner også skal behandles.
Noen menn kan få en lokal irritasjon på penis med rødme og litt irritasjon hvis partneren har soppinfeksjon, men det skyldes ofte en reaksjon på kvinnens soppinfeksjon mer enn at de har fått sopp. Plager hos partner over tid bør undersøkes.
Du kan bruke lokalbehandling med kremer og vagitorier mot sopp om du er gravid. Tablettbehandling anbefales ikke under første trimester. Senere kan sporadisk bruk gå fint, men man anbefaler ikke langtidsbehandling under graviditet.
Candida vulvovaginitt. Foto: ISSVD, An algorithm.
Nettsiden er presentert av Vulvaforum som består av autorisert helsepersonell.
© 2023 vulva.no | Personvernerklæring