Kontakteksem

Kontakteksem oppstår som en allergi eller irritasjon i huden etter hudkontakt med stoffer som huden ikke tåler.

Mange ulike kosmetiske produkter er lite egnet til bruk i underlivet.

Korallhjerte

Hva er kontakteksem?

Kontakteksem er en form for lokal hudreaksjon på et produkt som har kommet i berøring med huden. Det finnes 2 ulike typer kontakteksem, allergisk og irritativ.

Kremer, salver, såpe, truseinnlegg, fargestoffer eller klær er eksempler på ting som kan forårsake begge eksemtypene. Kontakteksem i vulva kan forekomme alene eller som en komplikasjon i forbindelse med en annen tilstand i vulva som sopp, psoriasis, lichen sclerosus eller eksem.

Hvor stort område som berøres vil avhenge av hvor huden har vært i kontakt med det stoffet du ikke tåler, og hvor sensitiv du er.

Irritasjon (irritativt eksem)
Den mest alminnelige er kontakteksem oppstått av irritasjon, som reaksjon mot et produkt som etser eller irriterer huden. For eksempel kan et middel som brukes til å fjerne vorter gi kontakteksem, men også jevnlig bruk av lett irriterende produkter.

Dette kan over tid forårsake kontakteksem i form av utslett eller irritasjon. Urin og utflod som kommer i berøring med huden kan gi tilsvarende problemer. En av de hyppigste årsakene er overvasking eller bruk av for sterk såpe eller renseprodukter.

Allergisk eksem
Allergisk kontakteksem oppstår på grunn av kroppens allergiske reaksjon på et produkt som har kommet i berøring med huden.

Mulige årsaker til slike reaksjoner i vulvaområdet kan være lokalbedøvende kremer, desinfiserende kremer eller parfyme som benyttes i mange hygieneprodukter. Man vil få samme allergiske reaksjon andre steder på kroppen også.

Symptomer

Utslettet kan oppstå plutselig med blemmer, kløe og væskende sår hvis stoffet du utsettes for er veldig irriterende eller du er veldig allergisk. Mest vanlig er rødme og hevelse og av og til skorpedannelse. Det kan også utvikle seg langsomt med røde flekker, svie og kanskje hevelse hvis du bruker et litt irriterende produkt over lengre tid.

Utslettet kan strekke seg fra hele vulva til endetarmsåpningen, noen ganger også ned på innsiden av lårene. Ofte vil man føle kløe, brenning eller irritasjon. I alvorligere tilfeller kan det dannes blemmer og åpne væskende sår, og noen ganger blør det fra disse. Man bør unnlate å klø på utslettet, da det kan oppstå infeksjon og forverre kløen.

Hvordan stilles diagnosen?

Legen vil basere diagnosen på hvilke produkter du har brukt og hvordan utslettet ser ut. Det er derfor viktig å tenke igjennom hva du har brukt av typer kremer, sprayer, pudder osv og fortelle dette til legen.

Hvis reaksjonen skyldes allergi, gjøres det som regel en allergitest med utvalgte stoffer blandet i vaselin som settes på ryggen din i 3 dager for å finne ut hvilke stoffer som utløser reaksjoner. Dette gjøres hos en hudlege eller spesialist i allergi.

Hvordan behandles sykdommen?

Det er viktig å stoppe bruken av det stoffet som utløser reaksjonen. Legen vil ofte gi deg resept på kortisonkrem til å smøre på utslettet i flere uker, av og til lengre. Hvis reaksjonen er veldig kraftig, kan det også gis kortison i form av tabletter. Du kan også selv sørge for å overholde disse generelle råd:

  • Stopp bruken av alle produkter som kan irritere
  • Vask deg kun en enkelt eller høyst to ganger daglig med olje – for eksempel olivenolje
  • Bruk lite vann
  • Bruk kun bind eller tamponger av ren bomull
  • Vær forsiktig ved bruk av tampong og skift bind ofte
  • Hold området kjølig, især om natten
  • Bruk løstsittende undertøy og klær
  • Unngå bruk av nylonstrømper
  • Unngå å klø
  • Ta en pause fra sykling eller ridning

 

Noen pasienter med alvorlig kløe kan få dempet denne ved bruk av allergitabletter eller beroligende medikamenter.

Å leve med sykdommen

Denne tilstanden er plagsom, ikke bare på grunn av kløen, men også på grunn av at den griper inn i det intime samlivet. Ved riktig diagnose og behandling, vil eksemet kunne forsvinne.

Irritativt kontakteksem pga. urininkontinens (t.v) og allergisk kontakteksem (t.h). Foto: Libby Edwards

Vi bruker cookies for å analysere trafikk på nettstedet slik at vi kan forbedre brukeropplevelsen.

Cookie ikon