Lokalisert vulvodyni

Vulvodyni er den latinske navnet for smerte i kvinnens ytre kjønnsorganer.

Lokalisert vulvodyni betyr at smertene sitter spesielle områder i vulva. Det vanligste området er rundt skjedåpningen, såkalt vestibulodyni.

Pasient hender foran underliv

Smerter som oppstår bare i skjedeåpningen er en type vulvodyni som kalles vestibulodyni, tidligere ble dette kalt vestibulitt. Vulvaområdet er et veldig følsomt sted på kroppen og det kan være forskjellige årsaker til at smerter oppstår. 

Vulvodyni kan komme i forbindelse med samleie, eller kan være der hele tiden.

Hva er Vulvodyni?

Vulvodyni er en langvarig smertetilstand i vulva, som kan forekomme hos kvinner i alle aldre, men hyppigst hos yngre kvinner.

Det er anslått at opptil 15% av kvinner får denne lidelsen en gang i løpet av livet. Oftest sitter smertene i skjedeåpningen, vestibulum, og har derfor blitt kalt vestibulodyni (tidligere vestibulitt).

Årsaker

Årsaken til vulvodyni er ukjent og bare delvis kartlagt, ofte er årsaken sammensatt av mange ulike faktorer. Det er derfor fint å gi legen så mye informasjon om deg som mulig ved første konsultasjon. 

Det er blitt påvist økt mengde overflatiske nerver i det smertefulle området, slik at området er mer sensitiv. Dette kan føre til at selv forsiktig berøring kan oppleves smertefullt.

Bekkenmuskulaturen er ofte svært stram hos kvinner med vulvodyni. Dette kalles vaginisme. Stram bekkenbunnsmuskulatur medfører ofte økte smerter ved samleie, samtidig som vulvodyni i seg selv også på sikt kan medføre stram bekkenbunnsmuskulatur og vaginisme. Disse tilstandene henger derfor ofte sammen. Mange smertefulle samleier kan være årsaker til vulvodyni, eller smertefulle samleier kan vedlikeholde eller forverre tilstanden.

 

Stress og vonde opplevelser vil kunne gi økte muskelspenninger i kroppen. Dette vil medføre økt følsomhet for smerte, det vil også kunne påvirke seksuell lyst. Det er derfor viktig å tenke helhetlig når man skal hjelpe kvinner med vulvodyni. Dette er årsaken til at helsepersonell ofte stiller spørsmål rundt flere områder av livet til kvinnen, selv om smertene kanskje bare sitter i vulva. Ofte må man lete etter flere mulige faktorer som kan påvirke vulvasmertene, og som kan være med på å gjøre plagene verre.

Man ser ofte at overbehandling mot soppinfeksjon i skjeden og antibiotikakurer for urinveisinfeksjoner disponerer for vulvodyni. Bruk av p-piller har i noen studier vist en økt risiko for smerter hos kvinner med vulvodyni, men dette er svært usikkert. Bruk av g-strengtruser, trange bukser og brasiliansk voksing mener man hos enkelte kan forverre tilstanden, men det er ikke påvist å være årsaken til smertene.

Symptomer

Det vanligste symptomet ved vulvodyni er smerter. Smertene oppstår hyppigst ved direkte berøring som ved samleie og ved bruk av tampong. Smertene kan også oppstå ved annen berøring som ved bruk av stramt tøy, eller ved sykling.

Mer sjelden er smertene også tilstede uten direkte berøring av området. Smerten beskrives ofte som svie og brenning. Andre beskrivelser er at smertene oppleves som stikkende. Kløe kan også forekomme.

Behandling

Siden vulvodyni er en sammensatt tilstand som kan ha forskjellige årsaker, er det slik at samme behandling ikke vil hjelpe for alle. Det har vært lite solid forskning på behandling av vulvodyni, og derfor er alle typer behandling svært dårlig dokumentert.

Det betyr at man er usikker på om eller hvor godt behandlingen virker. En legeundersøkelse bør gjøres aller først for å utelukke at smertene skyldes annen sykdom. Alle kan bli bedre eller bra, selv om man kan ha behov for flere typer behandling.

Hvor lang tid det tar før man merker bedring er svært forskjellig fra person til person, men ofte må man være tålmodig – behandlingen kan ta tid..

Behandlingen kan rette seg inn på å normalisere følsomheten rundt skjedeinngangen, og redusere muskelspenninger i bekkenmuskulaturen. Mange blir veldig redde når de opplever smerte og det er derfor viktig med trygghet om at dette ikke er farlig.

I tillegg er det for mange viktig å bli bedre kjent med både bekkenbunnen og underlivet sitt igjen, fordi det er lett å fortrenge det smertefulle området når det likevel bare gir smerter.

For noen kvinner kan dårlig kontakt med egen seksualitet også være utgangspunktet for smertene, da lite nytelse ved samleie også kan medføre smerteopplevelse.

Samtidig vil vulvodyni også vanligvis kunne  påvirke egen seksuell lyst. På denne måten kommer man inn i en ond sirkel som man ofte trenger hjelp for å kunne bryte.

Intimhygiene

For å normalisere følsomheten i slimhinnen, er det viktig at den naturlige bakteriebalansen i skjeden opprettholdes. Naturlig kjønnsbehåring har en beskyttende effekt. Vi råder til å unngå hygieneprodukter som kan virke irriterende.

Vi anbefaler minst mulig bruk av såpe, også intimsåpe. Bruk av intimservietter og truseinnlegg bør også unngås, og vær varsom med hårfjerningsmidler. Nøytral, parfymefri olje er fint å vaske med, gjerne påfør dette allerede før du går i dusjen, for å skåne huden mot uttørking.

Lokalbedøvelse

For å redusere den økte følsomheten og antall nervefibre kan man bruke lokalbedøvende salve, Xylocain salve 5%. Anslått behandlingstid 8-12 uker. Det er viktig at denne behandlingen blir gitt av en lege som informerer om hvordan salven skal brukes. Etter 6 uker anbefales egen berøring/massasje av vulva for å venne området til smertefri berøring.

Samleie eller bruk av dildo kan forsøkes først etter 6 uker, og kun hvis smertene har avtatt, og bør avbrytes med en gang hvis det oppstår smerter. Salven vil dempe følelse i underlivet, også de gode følelsene, og ved samleie er det viktig å fokusere på nytelse. Mer informasjon om xylocain.

Bekkenbunnsmuskulaturen

Det finnes treningsprogrammer som er innrettet på å redusere spenningene i bekkenbunnen. Det finnes fysioterapeuter med spesialkompetanse på bekkenbunnens muskulatur som kan gi individuell veiledning og behandling for vulvodyni.  Her kan man få tilbud om oppfølgning, noen steder har man også behandlingsgrupper.

Øvelsene kan  gjennomføres på egen hånd. Mange kvinner kan få dilatorsett. Dette er et dildolignende utstyr i flere størrelser som gjør at man kan starte med den minste størrelsen og øve på å føre noe forsiktig i skjeden igjen. 

Les om bruk av vaginal dilatator
Her kan du se øvelser for bekkenbunn

Sexologisk rådgivning

For enkelte kan smertene ha forårsaket vedvarende problemer i parforholdet og eget forhold til seksuell lyst. Derfor kan kvinnen, eventuelt også sammen med partner, gå til samtale hos sexolog.

En sexolog vil kunne hjelpe til med å finne ut mer om kvinnens forhold til sex, seksuell identitet og seksuell lyst. Kvinnen med eller uten partner kan også få råd om hvordan man kan bevare intimitet i perioder der hvor samleie ikke er mulig.

Det er viktig å vite at man kan ha sex på andre måter enn penetrerende samleier. For mange vil det være fint å forsøke andre måter å ha sex eller være intime hvor man kan fokusere på nytelse, uten at det skal gjøre vondt.

For andre kan en sexolog hjelpe til med å forberede en kvinne på å møte og tilnærme seg en ny partner, etter å ha hatt vulvodyni i lang tid.

Stressmestring eller psykolog

For kvinner med plager som angst og depresjon er det viktig å behandle dette i tillegg til å behandle vulvodyni. Psykiske lidelser vil kunne være med på å forverre tilstanden, eller gjøre det vanskelig å få god effekt av annen behandling.

Høyt stressnivå i kroppen generelt vil også kunne føre til muskelspenninger. Spent nakkemuskulatur vil kunne gi smerter i rygg og hodet, og det er derfor ikke så rart at det samme kan skje med spent muskulatur i bekkenet. Det er derfor viktig å se på den totale livssituasjonen og kanskje legge inn tid til avspenning og mulighet for å få overskudd og energi. Overskudd vil også kunne øke seksuell lyst!

Tablettbehandling

Noen pasienter får behandling med piller mot depresjon eller epilepsi, fordi slike piller i lave doser også virker mot smerter. Derfor kan lave doser av trisykliske antidepressiva bli anbefalt på grunn av deres smertedempende egenskaper, i tillegg til visse typer antiepileptika og angstdempende medisiner.

Husk at ved bruk av visse medisiner, kan det ta opp til 6-8 uker før symptomene forbedres, og at du ikke nødvendigvis vil oppnå fullstendig lindring. Eventuelle bivirkninger er oftest kraftigst i starten av behandlingen, og vil reduseres etter hvert.

Vi bruker cookies for å analysere trafikk på nettstedet slik at vi kan forbedre brukeropplevelsen.

Cookie ikon