Lichen sclerosus

Lichen sclerosus er en kronisk, oftest svært kløende hudlidelse som særlig rammer huden i underlivet.

Lichen sclerousus er ikke uvanlig, og den kan forekomme i alle aldre.

Kremogpiller lilla

Hva er lichen sclerosus?

Lichen sclerosus er en kronisk, oftest kløende hudlidelse som særlig rammer huden i underlivet. Den er vanligere hos kvinner enn hos menn, og kan også forekomme hos barn. Huden på resten av kroppen er sjelden angrepet. Man vet ikke hva som forårsaker lichen sclerosus.

Det er ingen infeksjon, tilstanden smitter ikke og kan ikke overføres ved seksuell kontakt. Sykdommen kan i noen tilfelle være forbundet med autoimmune sykdommer, som stoffskifteproblemer eller manglende pigmentering av huden. Din fastlege kan ta blodprøver for å sjekke for stoffskiftesykdommer.

Symptomer

Symptomene består som regel av kløe og svie. Sykdommen viser seg i starten som hvite striper i huden, som av og til kan ha en overflate som ser ut som krøllete, skinnende cellofan.

Huden blir blek eller hvit, enten flekkvis eller i hele vulvaområdet og det kan bli smertefulle sprekker i huden. Små røde flekker kan ses på den hvite bakgrunnen. Dette skyldes småblødninger i huden, ofte pga kloring.

Arrdannelse og sammenvoksninger kan forekomme, og det vil kunne gi smerter og stram hud som vil kunne gi problemer med samleie, og i enkelte tilfeller også for vannlatingen.

Symptomene involverer ikke skjeden. Noen få pasienter er uten symptomer og diagnosen kan bli stilt ved en rutinemessig gynekologisk undersøkelse.

Hvordan stilles diagnosen?

Spesialister på tilstanden kan stille diagnosen ved å se på huden og dens karakteristiske utseende.

Normalt vil diagnosen bli bekreftet ved å ta en liten vevsprøve (biopsi) fra huden. Dette er en enkel prosedyre, som gjøres i lokalbedøvelse.

Hvordan behandles sykdommen?

Det finnes ingen helbredende kur mot lichen sclerosus, som er en kronisk tilstand, men symptomene kan nesten alltid kontrolleres bra med kortisonkremer.

Hudens utseende kan forbedres, men hvis det er mye arrvev kan disse endringer ofte ikke normaliseres. Riktig behandling kan imidlertid forebygge ytterligere forverring og arrdannelse.

Din lege vil sannsynligvis foreskrive kortisonsalve. Du vil få nøye forklaring på hvordan kremen skal benyttes. Behandlingen bør ikke stoppes med mindre legen gir beskjed om dette, da lichen sclerosus ofte komme tilbake.

De fleste pasientene får en nedtrappende behandlingsplan over noen måneder, og skal bli stående på en lav vedlikeholdsdose med kortisonkrem.

All irritasjon av huden bør unngås, da dette kan få lichen sclerosus til å blusse opp. Eventuelle infeksjoner må behandles, soppinfeksjoner er hyppig. Forsøk å unngå å klø. Vulva bør vaskes varsomt med lunkent vann eller olje.

I de tilfellene der skjedeåpningen er blitt stram og trang, mer det mulig å åpne vevet med en laseroperasjon i narkose. Etter operasjonen er det nødvendig at pasienten bruker sterk kortisonkrem og tøyer vevet slik at det ikke vokser sammen igjen med en gang.

Hvordan er forløpet?

Tilstanden er kronisk, men med behandling oppnår de aller fleste god bedring og ofte symptomfrihet. 3 – 4 % av pasienter med langvarig uttalt lichen sclerosus har en økt risiko for å få hudkreft i de berørte områdene etter mange år med sykdom.

Det er derfor viktig å bli fulgt opp regelmessig hos legen din og gi beskjed hvis det oppstår sår som ikke gror, eller hvis symptomene endrer seg vesentlig.

Å leve med sykdommen

Denne tilstanden er plagsom, ikke bare på grunn av kløen og svien, men også på grunn av at den griper inn i det intime samlivet. Med riktig behandling vil likevel de aller fleste ha relativt lite symptomer.

Lichen sklerosus. Foto: Libby Edwards.

Vi bruker cookies for å analysere trafikk på nettstedet slik at vi kan forbedre brukeropplevelsen.

Cookie ikon