Urinveisinfeksjon

Kvinner har et kort urinrør. Det gjør at de lettere kan få bakterier opp til blæra som kan gi en urinveisinfeksjon, også kalt blærekatarr.

illustrasjon tranebær

Hva er urinveisinfeksjon?

Urinrøret til kvinner går fra blæra til urinrørsåpningen i vulva. Hos noen kan man se urinrørsåpningen under klitoris, hos andre kan det være vanskelig å se fordi den ligger skjult i skjedeinngangen.

Siden urinrøret er svært kort, bare 3 cm langt, er det lett for bakterier å komme inn til blæra og lage urinveisinfeksjon. De fleste bakteriene overføres fra en selv, gjerne fra endetarmsåpningen.

Dette kan ofte skje under samleie, og man bør derfor tisse etter sex for å skylle urinrøret og forebygge infeksjon. Noen kvinner kan ha perioder med hyppige urinveisinfeksjoner, og man vet ikke hvorfor noen er mer utsatt enn andre.

Tilstander som kan gi økt risiko for urinveisinfeksjon er graviditet og diabetes, men det kan skyldes økt seksuell aktivitet. Urinveisinfeksjon er ikke det samme som seksuelt overførbare infeksjoner som skyldes klamydia, mykoplasma og gonoré.

Symptomer

Urinen kan lukte mer enn vanlig og kan inneholde blod. En urinveisinfeksjon som ikke går høyere opp enn til blæra kalles ukomplisert urinveisinfeksjon. Symptomene på en ukomplisert urinveisinfeksjon er svie når du tisser, hyppigere på do, og ofte mindre urin ut når du tisser.

Noen ganger kjenner man et ubehag eller smerte i nedre del av magen. Hvis infeksjonen går videre fra blæra og opp til nyrene kan det oppstå nyrebekkenbetennelse. Det gir feber, smerter i ryggen, nedsatt allmenntilstand og eventuelt kvalme og oppkast. Dette kalles en komplisert urinveisinfeksjon.

Er UVI farlig?

Urinveisinfeksjon er svært vanlig for kvinner, og heldigvis går den oftest over av seg selv i løpet av et par dager. Hvis du får økt plager bør du ta kontakt med fastlegen din for å få behandling.

Hvis du får symptomer på nyrebekkenbetennelse kan det være mer alvorlig, og da bør du oppsøke lege raskt for å få behandling med antibiotika.

Tilbakevendende UVI

Har du ofte utbrudd med urinveisinfeksjon er det viktig å teste urinen med en urindyrkning for å undersøke hvilke bakterier du plages med. På den måten får du tilpasset antibiotikabehandlingen så den blir riktig.

Dyrking av urinen gjøres ofte ikke på helsestasjoner eller på legevakten, så derfor er det lurt å bruke fastlegen for å få en bedre oppfølging og bedre tilpasset behandling. Ved hyppige tilbakefall vil fastlegen også kunne vurdere henvisning til spesialist.

Det er viktig å unngå behandling med antibiotika hvis det ikke er påvist en urinveisinfeksjon. Det kan være andre årsaker til svie og ubehag i urinrøret når du tisser, som for eksempel sår i slimhinnen i skjedeåpningen, soppinfeksjon eller andre hudsykdommer.

Om det skulle være aktuelt, er det også viktig at du sjekker deg for seksuelt overførbare infeksjoner som klamydia, mykoplasma og gonoré, fordi dette kan gi liknende plager.

 

Diagnostisering

Urinveisinfeksjon sjekkes først ved å teste urinen med en urinstix for betennelsesceller (leukocytter), blod og nitritt. Det er viktig at du leverer inn en midtstråleprøve til undersøkelse hos legen din.

En midtstråleprøve tas ved at du holder kjønnsleppene til siden og lar den første porsjonen av urin gå i toalettet, før du samler opp urin i glasset du skal gi til legen.

Den første urinskvetten kan være forurenset, noe som gjør det vanskeligere å teste urinen. Glass til urinprøve kan hentes hos legen eller kjøpes på apoteket.

Hvis man finner tegn på infeksjon på urinstix, eller har kraftige symptomer, vil man få behandling. Kommer plagene tilbake vil man sende urinen inn for dyrkning av bakterien og undersøke hvilken antibiotika bakterien er følsom for.

Behandling

Mange kan bli kvitt plagene ved å drikke rikelig, tisse hyppig og gjerne få i seg noe surt som juice. Ved stort ubehag eller tegn på nyrebekkenbetennelse, er det viktig å ta kontakt med lege raskt for å få behandling med antibiotika. Et viktig råd for å forebygge urinveisinfeksjon er å tisse etter du har hatt samleie.

Under samleie kan bakterier overføres til urinrøret, så om du tisser rett etterpå vil du skylle urinrøret for bakterier. Studier har ikke klart å vise at tranebær har en forebyggende effekt, men noen bruker likevel dette som forebyggende tiltak mot tilbakevendende urinveisinfeksjon.

Det finnes andre behandlinger for de som har svært hyppige urinveisinfeksjoner, men dette må skrives ut av lege.

Smitte

Urinveisinfeksjon er ikke smittsomt.

Vi bruker cookies for å analysere trafikk på nettstedet slik at vi kan forbedre brukeropplevelsen.

Cookie ikon