Om sex

De som har smerter ved samleie sliter også ofte med nedsatt lyst.

Mange får endret opplevelse av egen seksualitet når sex er vondt. Mange synes at forholdet til partner kan bli vanskelig, eller det kan virke problematisk å få en ny partner.

Om sex

Sex skal være deilig

I behandlingen av smerte ved samleie er det viktig å huske at samleie er mer enn bare en arbeidsoppgave eller handling som skal utføres. Samleie er noe som skal nytes av begge parter, og det handler om å ha det deilig. Ved samleiesmerter blir dette aspektet overskygget av vondt eller ubehag. 

Ofte er kvinners primære ønske å få til penetrasjon med penis, med det formål at samleie skal være smertefritt. Det kan bli mye fokus på smertefrihet, og ofte glemmer både behandler og pasient nytelsesaspektet ved samleie.

Behandling hos fysioterapeut kan hjelpe med spenninger og eventuelle fysiologiske utfordringer. Det er lite hjelp med slik behandling hvis det ikke er noe fokus på nytelse. Nytelse er faktisk helt essensielt for å forebygge tilbakefall av smerter.

Nedsatt lyst gir smerte

Varig smerte gjør noe med nytelsen og lysten til å ha sex, men nedsatt lyst kan også gi smerter ved samleie. Har man ikke lyst til å ha sex, er det vanskeligere å bli kåt og lubrikasjonen (fuktigheten) kan utebli. Dette vil ofte gjøre skjeden tørr og stram, slik at man får mer friksjon og kan gi små sår. Allikevel ser vi at kvinner har sex som både er uten nytelse og i tillegg smertefullt. Lysten til å mestre og gjøre det som «alle andre gjør» eller «dette bør jeg gjøre» blir viktigere. Noen kan være bekymret for at partner vil forlate en hvis man ikke kan ha samleie, eller man føler at man ikke strekker til som en god partner.

Ofte kan man bli fastlåst i et lite hensiktsmessig handlingsmønster og man finner ingen vei ut av den onde sirkelen. Er man i et parforhold kan dynamikken bli slik at den som har smertene er den som har problemet, og derfor må ordne opp i dette. Når problemet er løst kan man sammen gjenoppta den tidligere smertefulle aktiviteten. Utfordringen er at dette er en aktivitet som skal utføres av to stykker samtidig hvor trygghet, samspill og en følelse av å være på samme lag er enormt viktig for å lykkes.

Sexologisk rådgivning

En sexologisk rådgiver vil kunne hjelpe deg til å få innsikt i egen erfaring med lyst og nytelse – samt gi råd og veiledning som kan lede deg/dere over i en god spiral. Man kan ta kontakt alene, men man kan også ha med partner på noen av samtalene.

Det kan være vanskelig å finne denne veien selv, og ofte er kommunikasjonen sviktende. Det kan bli et veldig sårt tema og taktikken kan bli å ikke snakke om det. Mange vil også skygge unna all intim kontakt fordi man er redd for at partner skal ta initiativ til samleie.

Sex er mer enn penetrasjon

Det er viktig å huske at man kan ha sex på andre måter enn ved å få penis i skjeden. Både kvinner og menn kan stimuleres på andre måter som vil kunne gi orgasme og en følelse av intimitet. Det kan være fint å snakke med partner og finne en måte som kan gi intimitet og nytelse uten smerter.

Vi bruker cookies for å analysere trafikk på nettstedet slik at vi kan forbedre brukeropplevelsen.

Cookie ikon