Generalisert vulvodyni

Vulvodyni er den latinske navnet for smerte i kvinnens ytre kjønnsorganer.

Generalisert vulvodyni rammer oftest godt voksne kvinner.

Om sex

Man finner gjerne ingen spesielle forandringer i vulva ved undersøkelse, men hele området kan være smertefullt og det er ofte ubehagelig å sitte eller bruke undertøy.

Generalisert vulvodyni har ofte ukjent årsak, og behandlingen må tilpasses individuelt.

Man vet ikke sikkert hva som forårsaker generalisert vulvodyni. Det har ikke sammenheng med smitte eller kreft. De fleste pasienter som får generalisert vulvodyni er godt voksne, de fleste har passert overgangsalderen, hvorfor en skal være oppmerksom på at dette kan være et utslag av klimakterieplager. Symptomene består som regel av brenning, irritasjon eller sårhetsfølelse som kan ramme hele området av ytre kjønnsorganer. Sjelden sees spesifikke forandringer i det smertefulle området.

Det er ofte smertefullt å ha på trange klær, feks undertøy eller bukser. Mange pasienter foretrekker derfor å gå i lange skjørt uten undertøy. Noen kan ha problemer med å sitte fordi det svir ekstra i underlivet. Selve skjeden er svært sjelden involvert, men samleie kan være smertefullt eller umulig. Det er ikke sjelden at en også hører om vannlatingsproblematikk samtidig. Mange kvinner opplever samtidig å være deprimerte eller har varianter av angstlidelser, noe som ikke er sjeldent nettopp etter at menstruasjonene forsvinner.

Hvordan stilles diagnosen?

Spesialister på tilstanden kan oftes stille diagnosen ved å høre din sykehistorie og gjøre en forsiktig gynekologisk undersøkelse.

Som regel vil undersøkelsen vise normale forhold, men kan vise tegn til hud- og slimhinneforandringer som en ser ved mangel på kvinnelig kjønnshormon.

Hvordan behandles sykdommen?

Flere ulike behandlinger kan dempe symptomene. Dette kan omfatte en kombinasjon av råd om hudpleie i underlivet, tabletter og psykologisk rådgivning eller fysioterapi.

Det finnes ingen kjent sikker helbredende kur for vulvodyni. De viktigste målene for behandlingen er å redusere/ minske smerte, forbedre din livskvalitet. Det langvarige forløpet og kompleksiteten ved vulvodyni krever av og til flere behandlingsstrategier.

Å finne den rette behandling eller kombinasjon av behandlinger kan ta litt tid, spesielt fordi hver kvinnes symptomer og behandlingsrespons er forskjellige. Her er viktige prosedyrer som er gunstige for å redusere smerte og andre symptomer:

  • bruk bare bomulls-undertøy
  • mange har fordel av å unngå tettsittende bukser og G-streng truse
  • bruk ikke-parfymerte bomullspads, truseinnlegg og tamponger
  • bruk oljeprodukter til vask og unngå sterke såper og sjampo i vulva
  • bruk rikelig ekstra smøring under samleie

Medikamenter:

Ofte kan sykehistorien og funnene tyde på at det foreligger behov for hormonbehandling, og da vil det være naturlig å starte med en generell hormonkur i noen måneder, for deretter, ved den avtalte kontrollen, sjekke resultatet av denne på symptomer og tegn. Hormoner av denne typen vil også ha effekt på depresjonstegn, søvnløshet og urinveissymptomer som ikke sjeldent ses. Dersom plagene er forårsaket av overgangsbesvær (klimakterium) vil behandlingseffekten inntre raskt.

Ved effekt kan hormoner evt deretter appliseres lokalt som kremer, vagitorier eller ringer. I tillegg kan både bedøvelse salve (Xylocain), antiepileptika, og visse typer antidepressiva benyttes ved vulvodyni. Lokalbedøvende salver gir rask midlertidig smertelindring og komfort, og kan brukes over natten, påføres 15 til 20 minutter før seksuell aktivitet, eller for eksempel ved lange bilturer. Lave doser av trisykliske antidepressiva kan bli anbefalt på grunn av deres smertedempende egenskaper, i tillegg til visse typer antiepileptika og angstdempende medisiner. Husk at ved bruk av visse medisiner, kan det ta opp til 6-8 uker før symptomene forbedres, og at du ikke nødvendigvis vil oppnå fullstendig lindring.

Samtaleterapi

Mange pasienter opplever at tilstanden er krevende psykisk, og trenger hjelp via psykolog eller sexolog for å bearbeide symptomene og for å komme videre.

Andre underliggende problemer kan også forsterke og utløse smertetilstanden i underlivet. Dette gjelder jo særlig dersom behandlingsstrategier som nevnt ovenfor, ikke kommer til målet.

Fysioterapi

Fysioterapeuter med spesialkompetanse kan gi råd og veiledning og opplæring i avspenningsteknikker for å redusere muskulære spenninger i bekkenbunnen.

Hvordan er forløpet?

Mange pasientene får god bedring av individuell tilpasset behandling, selv om effekten av denne ofte kommer langsomt. Etter hvert finner man en egnet behandling som holder tilstanden i sjakk.

Å leve med sykdommen

Dette kan være en svært plagsom tilstand, ikke bare på grunn av symptomene, men også fordi den griper inn i det intime samlivet.

Vi bruker cookies for å analysere trafikk på nettstedet slik at vi kan forbedre brukeropplevelsen.

Cookie ikon