Symptomveileder

Symptomer i underlivet kan være veldig diffuse og kan ha forskjellige årsaker.

Hidradenitis suppurativa en plagsom hudsykdom Seks vulvaer

Her er en liten oversikt over hva enkelte symptomer kan skyldes. Mange symptomer som kløe, endret utflod og utslett er ufarlige og vil gå over av seg selv i løpet av noen dager.

Hvis du er usikker på om plagene dine skyldes en sykdom, bør du ta kontakt med en lege.

Endring i utfloden

Utflod er noe alle kvinner har. De fleste endringer av utflod er ufarlige og går over av seg selv. Noen ganger kan endringer være et tegn på sykdom eller ubalanse i bakteriefloraen i skjeden. Man bør derfor oppsøke lege hvis plagene ikke blir bedre.

Endringer i utflod som kommer etter samleie med ny partner uten kondom, kan være tegn på en seksuelt overførbar infeksjon, slik som klamydia. Slike symptomer kommer vanligvis ikke rett etter samleie, men tar ofte noen dager. Du kan lese mer om dette på Olafiaklinikken og Sex og samfunns hjemmesider. Tykkere utflod som er mer hvit og kanskje klumpete, kan være soppinfeksjon. Da har man ofte kløe i tillegg, og slimhinnene i vulva kan være røde eller ha et hvitt belegg.

Noen ganger har man kløe og hvit utflod uten effekt av en soppkur. Da kan det skyldes økt mengde melkesyrebakterier som gir sur pH. Dette kalles cytolytisk vaginose og er helt ufarlig, og hos de fleste går det over av seg selv. Utflod som er tyntflytende, kanskje litt grå, og som lukter veldig stramt, kan være tegn på at det er for lite melkesyrebakterier. Dette kalles for bakteriell vaginose. Dette er svært vanlig, og går ofte over av seg selv. Enkelte ganger kan utflod gi sårhet i underlivet på grunn av økt mengde av andre bakterier som finnes naturlig i skjeden. Det kalles en aerob vaginitt. Tilstanden likner på bakteriell vaginose, men lukter ikke stramt.

Brun eller rosa utflod er tegn på utflod med blod. Hvis dette ikke kommer i forbindelse med menstruasjonen, kalles det mellomblødninger. Mellomblødninger har mange forskjellige årsaker. Vanlige årsaker er bivirkninger av hormonell prevensjon og seksuelt overførbare infeksjoner som klamydia. Ta kontakt med legen din hvis dette skjer hyppig, hvis det kommer i forbindelse med samleie eller om du har hatt samleie uten kondom med ny partner.

 

Kløe

De fleste har kløe i underlivet fra tid til annen. Kløe er sjelden tegn på at noe er alvorlig galt. Det kan ofte være greit å avvente med legebesøk for å se om det går over av seg selv etter noen dager.

Soppinfeksjon er den vanligste årsaken til kløe. Sopp kan gi kløe på normal hud, i huden mot endetarmen og rundt endetarmsåpningen, i vulva og i skjeden. Hvis man ofte klør etter samleie, kan det være tegn på at slimhinnene ble irriterte under samleiet. Det skjer ofte om det er for lite fukt, slik at det blir for mye friksjon. Samleiet kan være smertefullt, og noen får litt blod etterpå, på grunn av rift i slimhinnen. Vent med nytt samleie hvis det gjør vondt. Det er viktig å passe på at man er opphisset, våt og avslappet nok før penis skal inn i skjeden. Hvis man har gjentatte samleier som er smertefulle kan det føre til kroniske smerter, som vulvodyni.

Noen ganger skyldes kløe endringer i den naturlige bakteriefloraen i skjeden. Dette kan skyldes for lite melkesyrebakterier som ved bakteriell vaginose og aerob vaginitt, eller for mye melkesyrebakterier som ved cytolytisk vaginose. Ofte går disse tilstandene over av seg selv.

Seksuelt overførbare infeksjoner som klamydia kan også gi kløe. Det er viktig å teste for dette om man har hatt sex med ny partner uten kondom. Du kan lese mer om dette på hjemmesidene til Olafiaklinikken og Sex og samfunn.

Kløe kan også skyldes hudsykdommer i vulva. Det kan være eksem, psoriasis eller mer sjeldne årsaker som lichen sclerosus eller lichen planus. I slike tilfeller vil man gjerne se tydelige forandringer i huden i vulva. Noen ganger finner man ikke årsaken til kløen. Dette kan være frustrerende, men det er viktig å ikke behandle med gjentatte soppkurer på egenhånd eller smøre på forskjellige kremer dersom man ikke har effekt av disse. Det kan gi mer kløe og irritasjon av slimhinnen. Husk at du aldri bør vaske med såpe i underlivet. Det vil tørke ut slimhinnen og kan forverre kløe. Noen kan også være sensitive mot parfyme, såpe, glidemiddel og kondomer med latex, og kløe kan være en allergisk reaksjon. 

Kløe utenfor vulva på ytre kjønnslepper og områder med hårvekst kan være plager etter barbering. Det kan også være andre hudsykdommer som eksem, sopp og psoriasis. En sjelden gang kan det skyldes smitte med skabb og flatlus. Du kan lese mer om dette på hjemmesidene til Olafiaklinikken og Sex og samfunn.

Sår og blemmer

Sår i vulva kan skyldes virusinfeksjoner eller bakterieinfeksjoner. En sjelden gang kan det være en hudsykdom, men som oftest skyldes det små sår i skjedeåpningen etter samleie.

Sår i vulva kan komme etter samleie hvor kvinnen ikke har vært våt nok, slik at det blir for mye friksjon når penis skal inn i skjeden. Mange vil kunne se små rifter i slimhinnen og det kan komme en liten blødning. Det er også vanlig at det svir litt når du tisser etterpå. Disse vil gro fint, men det lønner se å ikke ha noe i skjeden til de har til helet skikkelig for å hindre at riften går opp igjen.

Mange får små sår eller kviser ved barbering. Det kan også oppstå små sår ved en kraftig soppinfeksjon hvor slimhinnene blir veldig tørre og kan sprekke.

Blemmer og sår i eller rundt vulva kan være herpesinfeksjon, disse er oftest svært smertefulle, spesielt ved det første utbruddet. Når blemmene sprekker, vil man se små runde sår. Noen ganger kommer det ømme byller rundt kjønnsorganet, særlig i lyske og lårene og i armhuler. Dette er svettekjertelbetennelse, også kalt hidrosadenitt.

Mange opplever ulike kuler som plutselig kommer i vulva. De kan være små eller store, og de kan bli veldig ømme etterhvert. Dette er ofte tilstoppede kjertler som det har kommet betennelse i, omtrent som en stor kvise.

Disse vil oftest tømme seg selv og bli borte. Hvis dette ikke skjer, bør man snakke med lege. Noen ganger oppstår det betennelse i kjertlene som ligger på hver side ved skjedeinngangen. Disse heter de bartholinske kjertler. Betennelsen her kalles en bartholinitt, og kan gi feber med store og smertefulle kjertler. Hvis disse ikke tømmer seg selv må man oppsøke lege.

Huden vår har mange bakterier. Noen ganger kan for eksempel barbering eller en rift gjøre at normale hudbakterier lager en større hudinfeksjon. Det er derfor viktig å ta kontakt med lege hvis man får åpne sår som ikke gror, hvis man får økende smerter, eller det kommer puss (gul væske) fra sårene. Det er ikke sjeldent med brennkopper (impetigo) i underlivet.

Hudsykdommen lichen sclerosus vil også kunne gi sår i vulva. Dette vil oftest være svært kløende hudforandinger hvor huden blir økende skjør og tynn. Lichen planus er en mer sjelden årsak til sår i underlivet. Dette oppstår oftest hos kvinner over 40 år, og gir karakteristisk mer sårhet enn kløe. Lichen planus kan gi forandringer i både vulva og i skjeden. Sår som ikke gror kan også være tegn på kreft i vulva. Dette er en sjelden tilstand, og mer vanlig hos eldre kvinner.

En sjelden årsak til sår i eller rundt vulva er syfilis. Det vil gi et sår som føles hardt å ta på, men som ikke er vondt . Det vil forsvinne av seg selv i løpet av 1- 6 uker og er første tegn på syfilis. Har man nylig hatt sex med personer som har høy risiko for syfilis er det viktig å oppsøke lege. Du kan lese mer om dette på hjemmesidene til Olafiaklinikken og Sex og samfunn.

Svie når man tisser

Urinveisinfeksjon er en vanlig årsak til svie når man tisser, men det kan også skyldes svie fordi urinen treffer følsomme områder i vulva.

Svie når man tisser blir oftest tatt for å være en urinveisinfeksjon. De fleste kvinner vil oppleve å ha urinveisinfeksjon en eller flere ganger i løpet av livet. For de fleste går dette over av seg selv.

Svie kan også komme av at man har sår i slimhinnen, slik at det svir når urin treffer det ømme området. Det kan være herpessår,  sår etter samleie eller andre årsaker til at huden er følsom. En soppinfeksjon kan noen ganger være vanskelig å skille fra en urinveisinfeksjon. Seksuelt overførbare infeksjoner som klamydia kan også gi svie når man tisser. Du kan lese mer om dette på hjemmesidene til Olafiaklinikken og Sex og samfunn.

Noen ganger finner man ikke en åpenbar grunn til at det svir når man tisser. Det er lurt å være avventende med antibiotika hvis urinprøven er normal uten tegn til  urinveisinfeksjon.

«Stram» skjede

Mange jenter opplever at de er for stramme i skjeden. Det kan gjøre det vanskelig å gjennomføre samleie eller bruke tampong.

Mange blir redd for at noe er galt hvis det er vanskelig å føre noe inn i skjeden. Trang skjede skyldes nesten aldri at det er noe galt med størrelsen på selve skjeden.

Skjedeåpningen styres av muskler, og for de aller fleste er årsaken at man strammer musklene i bekkenbunnen uten å være klar over det. Er musklene rundt skjeden svært stram kalles dette for vaginisme, det kan være smertefullt eller bare gjøre samleie eller tampongbruk vanskelig. I ekstreme tilfeller kan det bli helt umulig å få en penis inn. Stram muskulatur kan gi smerter ved samleie eller generelt i vulva, vulvodyni.

Hvis du alltid har hatt problemer med å få inn en penis eller en tamponger, så kan problemet skyldes medfødt strukturfeil i skjedekransen, men dette er sjeldent. Det er viktig å bli undersøkt hvis du har hatt langvarige smerter ved tampongbruk eller samleie eller hvis det er vanskelig å få noe inn i skjeden.

Utslett/hudforandringer

Av og til kan man se at huden eller slimhinnene i skjeden har forandret seg. Hudforandringer kan skyldes godartet endringer i huden, infeksjoner eller hudsykdommer. Noen ganger kommer hudforandringer uten at man finner årsak, og disse kan forsvinne av seg selv.

Årsaker til hudforandringer er oftest soppinfeksjoner eller irritasjon etter samleie med for mye friksjon. Andre årsaker kan være allergisk reaksjon ved bruk av såper, glidemiddel eller kondomer.

Hudforandringer kan også skyldes kondylomer (kjønnsvorter). Slike vorter kan være både store og små, flate, knudrete og ofte hudfarget. Små utvekster trenger ikke å være kjønnsvorter. For mange er det snakk om litt mer synlige talgkjertler som man har i vulva. På normalhuden rundt vulva er det også vanlig å ha små skin-tags som er en godartet utvekst på huden. Mange tror også det kan være kjønnsvorter eller noe annet galt hvis de ser skjedekransen for første gang. Også mollusker kan noen ganger bli tatt for å være kjønnsvorter. De dukker opp på normalhud rundt vulva. Dette er runde, knappenålsstore opphøyninger i huden, og de kan ha en liten navle i midten. Mollusker er en helt ufarlig virusinfeksjon som mange får som barn, men som noen får i underlivet som voksen.

En sjelden gang skyldes hudforandringer ulike hudsykdommer som eksem, psoriasis, plasmacelle vulvitt, lichen sklerosus og lichen planus. Noen ganger ser man røde områder i vulva uten at man har plager eller smerter. Det er ikke alltid man finner årsaken til dette, og for de fleste vil endringene gå tilbake av seg selv uten behandling i løpet av kort tid.

Vi bruker cookies for å analysere trafikk på nettstedet slik at vi kan forbedre brukeropplevelsen.

Cookie ikon