Det finnes mange undergrupper av vulvodynier, og derav mange ulike navn. Smerter som bare sitter i skjedeåpningen kalles lokalisert vestibulodyni. Tidligere het dette vestibulitt.
Vulvaområdet er et veldig følsomt sted på kroppen og det kan være forskjellige årsaker til smertene. Vulvodyni kan komme i forbindelse med samleie, eller kan være der hele tiden.
Vulvodyni er den latinske medisinske betegnelsen for smerte i området rundt kvinnens ytre kjønnsorganer. Vulva er kvinnens ytre kjønnorgan fra ytre kjønnslepper til skjedeinngangen.
Smerte er et signal fra kroppen om at noe ikke er bra. Noen har smerter i vulva uten noen åpenbar årsak eller forklaring. Kronisk smerte er vedvarende smerte som kan fortsette selv etter at årsaken er funnet.
Kronisk betyr ikke at man aldri kan bli kvitt plagene, bare at de har vart over 3 måneder. Smerten kan sitte et enkelt sted i vulva eller være over hele vulvaregionen. Noen ganger flytter smerten på seg.
Man vet ikke alltid hva disse plagene kommer av. Man tror at disse smertene er sammensatt av flere årsaker som for eksempel stress og muskelspenninger i bekkenet.
Smertene kan gjøre samleie umulig eller veldig vanskelig. Det kan også være vanskelig å benytte tampong og noen synes stramme klær er ubehagelig. For noen kan selv forsiktig berøring av området utløse smertene. I tilfeller der man ikke kan se noe unormalt i huden, verken irritasjon eller sår, kan smertene være utløst av det som kalles lokalisert eller generell vulvodyni.
Ved lokalisert vulvodyni (vestibulodyni, vestibulitt) utløses smerten ved berøring av området rundt inngangen til skjeden (vestibylen).
Kvinner med lokalisert vulvodyni har ofte smerter ved samleie som kan være så ille at man unngår samleie. Det kan også være vondt å sette inn tampong, problematisk å sykle eller å ha på seg stramme klær.
Ved generell vulvodyni er smertene til stede hele tiden, selv om området ikke er i berøring med noe spesielt. Smertene beskrives ofte som brennende, stikkende eller som en sår følelse i hele vulvaområdet. Smertenes styrke kan variere fra lett ubehag til smerter som er så sterke at de gjør det umulig å gjennomføre vanlig aktiviteter.
Det kan også være vondt å sitte i lengre tid om gangen. Det kan være gode dager og dårlige dager. Dager hvor det ikke er mulig å gjennomføre samleie, men også dager der det slett ikke er vondt eller kun litt.
Vulvaområdet er et av det mest følsomme stedet på kroppen og påvirkes av f.eks. infeksjoner, sex uten lyst eller kjemiske stoffer. Smerter i vulva kan også være et symptom på en hudlidelse. Hvis man ser eller kjenner endringer i vulvaområdet som vedvarer over noe tid, bør man alltid gå til lege.
Ofte finner man ikke noe unormalt ved undersøkelse av vulva og vagina, og det kan derfor være vanskelig å diagnostisere. Fastlegen vil sannsynligvis henvise deg til en spesialist, og det er viktig å gi legen og spesialisten så mye informasjon som mulig.
Disse opplysningene vil danne grunnlaget for legens undersøkelse av underlivet. Lokalisert vulvodyni diagnostiseres ved klinisk undersøkelse, forsiktig inspeksjon og ved å trykke på/berøre vulvaområdet med en vattpinne. Selv lette trykk vil kunne utløse smerte. Generell vulvodyni diagnostiseres når kvinnen har smerter i hele underlivet uten en påvist årsak eller funn ved undersøkelse. Det er viktig å finne en lege som forstår problematikken med smerter i vulva uten påvisbare årsaker.
Behandlingen består ofte av en kombinasjon av flere ulike tiltak og det er viktig å følge behandlingsopplegget nøye. Det er viktig å få en korrekt diagnose, men det er generelt vanskelig å stille diagnosen selv. For de fleste er det til stor nytte å ha en diagnose fastsatt av en spesialist. Noen kvinner føler seg bedre og lettet når det blir satt et navn på plagene, og hvis man blir møtt med forståelse.
Lokalbedøvende krem kan ofte lindre smertene, ved at dette brukes over flere måneder etter en egen plan i samråd med legen din. Denne kremen reduserer antallet nervefibre etter hvert, slik at huden blir mindre følsom. Samtidig med denne behandlingen må man unngå å ha samleie.
Fysioterapi av typen Mensendieck-øvelser eller kognitiv behandling har vist seg å ha god effekt på smertene, da smertene oftest er forbundet med økt stramhet i bekkenbunnsmuskulaturen kombinert med generelt øket stressnivå.
Fysioterapi kan bidra til at man lærer å avspenne muskulatur generelt og lokalt. For mange er det nyttig å snakke med en terapeut (psykolog eller sexolog) som forstår dine problemer, enten det dreier seg om dine personlige problemer eller de problemer som kan oppstå i forholdet til partner når sex er vanskelig å gjennomføre.
Legen din kan evt. henvise deg eller dere til sexolog for ytterligere rådgiving. Mange kjenner på vanskelige tanker når de har smerter i underlivet, og dette kan være vanskelig å snakke om. Husk at du ikke er alene, det er mange andre som sliter med samme typer problemer. Avslapning og håndtering av stress er svært viktig hos mange pasienter.
Noen pasienter får behandling med piller mot depresjon eller epilepsi, fordi slike piller i lave doser også virker mot smerter. I utlandet utføres av og til kirurgiske inngrep ved vulvodyni, men dette er ikke vanlig i Norge. Kirurgi er kun et alternativ til dem med aller mest plager uten effekt av annen behandling. Botox- behandling er under utprøvning, det kan bli en alternativ behandling for enkelte pasientgrupper etter hvert.
Det er viktig kun å benytte den medisin som legen anbefaler, da noen reseptfrie midler kan gi allergi eller andre problemer hvis de benyttes over lengre tid. Ta kontakt med legen hvis du ikke synes behandlingen fungerer. Unngå å vaske for mye.
Huden i underlivet er like sart som huden rundt øynene, brukt derfor aldri parfyme, deodoranter eller såpe i vulvaområdet. Vi anbefaler å vaske med en parfymefri olje, for eksempel jordnøttolje, olivenolje eller babyolje.
Dette vil legge seg som en beskyttende hinne på slimhinnen, som vil virke beroligende på huden. Bruk løstsittende klær og bomullsundertøy.
Bruk ikke bind eller truseinnlegg med mindre det er nødvendig. Unngå å ha samleie inntil du selv er klar for å forsøke igjen. Glidemiddel vil da være viktig. Det er viktig å huske at man kan ha sex og være intim uten at penis er inne i skjeden. Snakk med din partner og la gjerne partner være en del av behandlingen.
Ofte kan partner være med på konsultasjonene, han eller hun har ofte behov for å forstå hva som skjer. Samarbeid og forståelse dere imellom vil ofte være til god hjelp i behandlingsprosessen.
Forløpet er ofte langvarig, men bedring vil vanligvis komme gradvis, og de fleste blir helt bra etterhvert.
Denne tilstanden er plagsom, ikke bare på grunn av smertene, men kanskje mest på grunn av at den griper inn i det intime samlivet.
Det er viktig å huske på at de aller fleste kan bli bra eller oppnår svært god bedring over tid. Med hjelp fra medisinsk fagfolk finnes det mange ulike behandlingstilbud.
Nettsiden er presentert av Vulvaforum som består av autorisert helsepersonell.
© 2024 vulva.no | Personvernerklæring