Herpes

Herpes er en av de mest vanlige og ufarlige seksuelt overførbare infeksjonene.

Det skyldes virus som smitter ved hudkontakt eller slimhinnekontakt. Mange er smittet uten å vite at de har viruset, og det er mulig å få smitte både rundt munnen og rundt kjønnsorganet.

Herpes i vulva sykdommer

Hva er herpes?

Herpes viruset finnes i to varianter, herpes type 1 (HSV-1) og herpes type 2 (HSV-2). Man kan bli smittet med begge typer både på munnen og i underlivet.

Herpes er svært vanlig og trolig smittes over 80 % av alle i Norge i løpet av livet med et av de to herpesvirusene, hvor type 1 på munnen er vanligst. De fleste som er smittet får aldri utbrudd med sår og vet ikke at de har viruset. Noen får utbrudd én gang, mens andre kan få utbrudd flere ganger.

Det er mer vanlig å ha herpes enn ikke å ha det. Viruset blir værende i kroppen resten av livet, men ligger stort sett i en hvilefase i nerveceller ved ryggraden.

Hos noen kan viruset aktiveres senere, og gir utbrudd ved å følge nervebanen til hud og slimhinner. En slik aktivering kan komme i spesielle tilfeller som at man er syk, har menstruasjon, er stresset, etter kraftig fysisk anstrengelse eller ved soling.

Symptomer ved herpes i underlivet

De fleste som smittes får ingen plager. Dersom man får symptomer kommer disse oftest fra 3 dager til 3 uker etter smitte, vanligvis innen en uke.

Noen kan få det senere også. Et typisk herpesutbrudd i underlivet starter vanligvis med kløe og en prikkende følelse i huden. Senere dukker det ofte opp små væskefylte blemmer som raskt sprekker og gir ømme, runde og smertefulle sår. Det første utbruddet er alltid kraftigst og hos noen kan det være svært smertefullt.

Noen kan få problemer med å gå på do, og allmenntilstanden kan være påvirket med feber og hovne lymfekjertler. Det kan også gi økt utflod. Uten behandling forsvinner symptomene i løpet av 2-3 uker. Når sårene gror vil huden bli normal igjen, helt uten arr.

Nye utbrudd kalles for residiv, som betyr tilbakevendende. Ikke alle får residiv, men om du får det, er disse utbruddene mildere og kortere enn det første utbruddet. Noen kan få hyppige utbrudd med få ukers mellomrom, men etter hvert vil alltid hyppigheten av utbruddene avta, og til slutt stoppe.

Er herpes farlig?

Herpessårene kan være vonde, men herpes er ikke farlig bortsett fra under graviditet. Hvis man får herpessår under fødsel, kan viruset smitte over til barnet.

Dette kan gi alvorlig skade for barnet hvis det er første utbrudd. Det er viktig å si ifra til jordmor og lege om du har genital herpes før fødselen.

Diagnostisering

Legen undersøker sårene og vil kunne se om dette er herpes. Hvis legen er i tvil om diagnosen kan legen ta en prøve av sårene for å sende inn til analyse. Du bør oppsøke lege så raskt som mulig ved et utbrudd.

Hvis man skal ta virusprøve av såret, bør dette gjøres i løpet av de første dagene. Lurer du på om et sår du har hatt tidligere kan ha vært herpes, kan du ikke sjekke dette senere når sårene er borte, men må vente å se om du får et nytt utbrudd.

Behandling

Det finnes ingen medisiner som kan fjerne herpesviruset, men behandling kan hindre nye utbrudd eller gjøre utbruddene kortere.

Du kan få resept av lege på tabletter som du skal ta når du får symptomer, og som gjør at viruset fortere går i hvilefase. Jo tidligere du starter med tablettene, desto bedre blir effekten.

Ved førstegangsutbrudd kan du trenge behandling i 10 dager, men ved tilbakefall trenger man ofte behandling kun noen få dager.

Ved førstegangsutbrudd kan det i tillegg være nødvendig med bedøvelsessalve (Xylocain) hvis du har mye smerter. Dette får du får kjøpe reseptfritt på apoteket.

Har du veldig ofte utbrudd kan du bli henvist til en lege som er spesialist på hud eller seksuelt overførbare infeksjoner. Her kan du få tabletter som tas daglig for å forebygge og hindre utbrudd i en periode, ofte ett år av gangen.

Smitte

Viruset kan smitte gjennom spytt, hud og slimhinner. De fleste blir smittet rundt munnen, ofte som barn. Herpes rundt munnen kalles ofte for forkjølelsessår. Du kan som sagt over få både HSV-1 og HSV-2 rundt munn og på kjønnsorganene.

Ved smitte til underlivet kalles det kjønnsherpes eller genital herpes. Du kan få genital herpes gjennom smitte fra underliv til underliv eller fra munn til underliv. Du kan derfor også bli smittet kun ved å ha oralsex. Du kan også smitte deg selv til andre steder på kroppen ved første utbrudd, men ikke ved senere utbrudd.

Har du først fått en variant av viruset i underlivet vil du bli immun og kan ikke få denne varianten rundt munnen. Du kan allikevel bli smittet med den andre herpesvarianten rundt munnen.

I teorien vil en person med herpes være smittsom resten av livet, men i praksis smitter det mest rett før og under et utbrudd. Unngå derfor å ha samleie og munnsex til sårene har grodd. Herpesviruset kan smitte også utenom utbrudd, men dette er veldig uvanlig.

Når utbruddet er over er smittefaren svært liten, og du kan ha et helt normalt sexliv. Noen vil kunne ha utbrudd som er så små eller milde at de ikke merker utbruddet. Da vil vedkommende kunne smitte uten å være klar over det.

Bruk av kondom ved samleie reduserer smittefaren, men fjerner den ikke helt. Det kommer an på om kondomet dekker hudområdet som har herpesvirus eller ikke.

I følge norsk lov har du ingen plikt til å informere tidligere eller framtidige partnere om at du har herpes. Mange vil mene at du har et moralsk ansvar, og at det sømmer seg å informere framtidige partnere om at du er smittet.

Samtidig er herpes veldig vanlig, så det er stor sannsynlighet for at partneren din allerede er smittet. Det er viktig å huske at smitterisikoen er veldig liten når du ikke har utbrudd.

Oppsummering

Det er mange som kjenner på skam og syntes det er flaut å ha fått genital herpes. Få forteller at de har det, selv om så mange som 1 av 4 er smittet rundt kjønnsorganet. Mange er smittet også uten å vite om det.

Det er altså ikke noe å skamme seg over. Det er viktig å fokusere på at herpes er veldig vanlig, ikke farlig og at de fleste får lite eller ingen plager med det.

Genital Herpes simplex. Kilde: ISSVD, An algorithm.

Vi bruker cookies for å analysere trafikk på nettstedet slik at vi kan forbedre brukeropplevelsen.

Cookie ikon