Den gynekologiske undersøkelsen

En gynekologisk undersøkelse er undersøkelsen av vulva, skjeden og livmorhalsen.

Den kan gjøres hos de fleste fastleger og helsestasjoner for ungdomNoen ganger trenger man bare å inspisere vulva hvis plagene kun sitter der. Ønsker man å undersøke livmor og eggstokker må man henvises til en gynekolog. 

illustrasjon dame hos gynekologen

Når skal man gjøre en gynekologisk undersøkelse?

Mange tenker at en gynekologisk undersøkelse bør gjøres regelmessig for å sjekket at «alt er normalt» i skjeden. Det er ikke nødvendig å gjøre en gynekologisk undersøkelse hvis man ikke har plager i underlivet. Har man endret utflod, kløe eller smerter i magen eller i vulva bør man ta kontakt med lege om dette ikke går over.

Les mer om symptomer i symptomveilederen

Legen vil vurdere behovet for en gynekologisk undersøkelse. Kanskje holder det å ta en prøve for seksuelt overførbare infeksjoner, eller symptomene er lett gjenkjennelige for legen, slik at det ikke er behov for en gynekologisk undersøkelse.

Fra det året man fyller 25 år, bør man uansett ta en prøve for livmorhalskreft. Denne testen tar legen enten som celleprøve eller HPV-prøve fra livmorhalsen din ved en gynekologisk undersøkelse. Dette bør deretter gjøres hvert 3. år fra fylte 25 år til 69 år.  

Hvem gjør gynekologiske undersøkelser?

Mange tror de må til en gynekolog, for å gjøre en underlivsundersøkelse. Dette er ofte unødvendig, siden alle fastleger er opplært til å gjøre en enkel gynekologisk undersøkelse, og i tillegg ta celleprøver. Det vil likevel være en del fastleger som velger å henvise videre også for de enkle undersøkelsene av ulike årsaker.

Les mer om samtalen på legekontoret her.

Hvis fastlegen er usikker på hva plagene skyldes eller du må undersøke eggstokker og livmor, vil du bli henvist til en gynekolog for videre undersøkelse med ultralyd. 

Privat gynekolog trenger man ikke henvisning til. Dette er gynekologer som ikke har en avtale med HELFO slik at de ikke får refundert kostnader på konsultasjonen fra det offentlige. Det betyr at man må betale hele konsultasjonen selv, og derfor blir dette dyrere enn hvis man får henvisning til en gynekolog med avtale. Det er ofte kortere ventetid hos private gynekologer.

Hva skjer ved en gynekologisk undersøkelse?

Ved en undersøkelse ligger kvinnen i en gynekologisk stol hvor bena ligger i benholdere. Har du menstruasjon kan det være vanskelig å vurdere utflod, og det kan ikke tas celleprøve når du har blødninger. Du kan ringe legekontoret hvis du får blødninger samme dag som undersøkelsen. For undersøkelse av vulva eller innsetting av spiral er det ikke problematisk at du har blødninger. 

Undersøkelse av vulva:
Legen vil først se på ytre og indre kjønnslepper og skjedeinngangen for å se etter tegn på sår, hevelser, fargeendringer, blemmer og utslett. Det er ikke nødvendig å fjerne hår rundt kjønnsorganet før en gynekologisk undersøkelse.

Undersøkelse av skjeden og livmorhalsen:
Etter å ha sett på vulva vil legen kikke inn i skjeden ved hjelp av et spekel med glidemiddel. Legen vurderer slimhinnen i skjeden, utfloden og livmorhalsen. 
For test av seksuelt overførbare infeksjoner (som klamydia) eller test av pH på utfloden bruker legen en bomullspinne. Noen tilbyr test for seksuelt overførbare infeksjoner som selvtest pasienten kan ta på toalettet. Noen leger vil hente ut utflod for å undersøke bakterier og celler i mikroskopet.

Celleprøve:
En celleprøve tas mens spekelet er inne i skjeden. Det består av en plastspatel som man stryker på livmorhalstappen, samt en liten børste man vrir en halv gang rett innenfor livmorhalsen. Det er med andre ord kun undersøkelse fra livmorhalstappen og ikke noe mer dypt enn det. Det er normalt å blø litt etter denne prøven, selv om man det ikke har vært noe skarpt i kontakt med livmorhalsen.

Undersøkelse av livmor og eggstokker:
Legen vil også ofte undersøke størrelse og beliggenhet av livmoren og eggstokker. Det gjøres ved at man tar to fingre inn i skjeden og beveger litt på livmorhalsen, mens man klemmer over nedre del av magen. Man får da en følelse av hvor livmoren er, størrelsen på livmoren og om det er klumper eller kuler som ikke bør være der. Det er viktig å gi tilbakemelding til legen hvis noe av dette føles unormalt vondt.

Undersøkelse med ultralyd:
En gynekolog vil i tillegg kunne se på livmoren og eggstokkene via en transvaginal ultralyd. Dette er en avlang og rund probe (omtrent på størrelse med spekelet) som legen fører inn i skjeden for å få en bedre oversikt over de indre kjønnsorganene. Det er med andre ord ikke en ultralydundersøkelse via magen.

Gode tips til undersøkelsen

  • Ha på klær som er lett å ta av
  • Ha gjerne en lang genser eller en kort kjole eller skjørt
  • Det er lurt å sette seg langt ut på kanten av stolen
  • Fokuser på å slappe av i lår og rumpemuskulatur slik at man spenner seg minst mulig i bekkenet
  • Pust godt inn med magen, og konsentrer gjerne på pusten din i løpet av undersøkelsen
  • Si ifra hvis noe er veldig vondt
  • Hvis du tidligere har opplevd vanskelige situasjoner ved gynekologisk undersøkelse eller opplevd overgrep, er det viktig å gi beskjed til legen om dette før undersøkelsen
  • Det er også fint å si i fra om du gruer deg eller om det er din første undersøkelse

Vi bruker cookies for å analysere trafikk på nettstedet slik at vi kan forbedre brukeropplevelsen.

Cookie ikon