Undersøkelse hos fysioterapeuten

Det er dokumentert effekt av multimodal fysioterapi for provosert vestibulodyni (vestibulitt, vulvodyni).

Fysioterapeutene har et bredt utvalg av forskjellige metoder for å bedre bekkenbunnsmusklenes funksjon og dette kan redusere smerter i underlivet. 

Fysioterapi hender illustrasjon

Besøket hos fysioterapeuten innledes med en samtale, deretter vil man (helst) gjennomføre en skånsom undersøkelse av bekkenbunnsmusklene. Forsiktig vaginal palpasjon(undersøkelse) vil kunne hjelpe deg som pasient og oss som behandlere, slik at vi på best mulig måte kan veilede deg videre. Vi kan også bestille seksualtekniske hjelpemidler, dersom dette er nødvendig.

Det er dokumentert effekt av multimodal fysioterapi for provosert vestibulodyni (vestibulitt), fysioterapeutene har et bredt utvalg av forskjellige metoder for å bedre bekkenbunnsmusklenes funksjon og dette kan redusere smerter i underlivet.
(Morin M, Carroll MS, Bergeron S: Systematic Review of the Effectiveness of Physical Therapy Modalities in Women With Provoked Vestibulodynia. Sex Med Rev 2017;5:295-322.)

Det betyr at undersøkelsen hos fysioterapeuten også kan være av muskler på utsiden av bekkenet.

Her kan du se øvelser for bekkenbunn

Den vaginale undersøkelsen foregår med pasienten liggende på ryggen med knærne i bøy. Her er to bilder som viser bekkenbunnsmusklene og hvordan en fysioterapeut kan gjøre en forsiktig vaginal undersøkelse med en eller to fingre. Hensikten med undersøkelsen er å vurdere musklenes spenningsnivå og på denne måten tilpasse behandlingen best mulig.

Illustrasjon av innsiden av vulva-fysioterapi
Illustrasjon: Sarton J: Assessment of the pelvic floor muscles in women with sexual pain J Sex Med. 2010 Nov;7(11):3526-9.

Vi bruker cookies for å analysere trafikk på nettstedet slik at vi kan forbedre brukeropplevelsen.

Cookie ikon