Krem og piller

Kortisonsalver – til hjelp eller skade

Anne Lise Helgesen

Har du fått foreskrevet en kortisonkrem fra legen din for å bruke i underlivet? Svært mange er skeptiske til bruk av kortisonprodukter. Da er det en sjanse for at du kan bruke den feil. Vi har her skrevet litt generelt om riktig bruk av kortison lokalt i underlivet.

Veldig mange er redde for å bruke kortison. Først og fremt er det viktig å vite at «kortisonkrem» og «steroidkrem» er det samme. Kortikosteroider er en fellesbetegnelse på noen av kroppens egne hormoner som styrer mange ulike viktige prosesser, som tilførsel av energi til hjerne og mange stressreaksjoner i kroppen.

Kortison er et viktig hormon. Ingen klarer seg uten dette hormonet. Det produseres i binyrene, og kan effektivt dempe ulike betennelser og kroppens egne immunreaksjoner. Det brukes til og med som del av behandlingen av alvorlig Covid-19-infeksjon.

Ulike grupper av lokale sterider

Ulike tilstander i vulva krever bruk av ulike kortisonsalver. Det finnes 4 grupper, der gruppe 1 er svakest (fås kjøpt uten resept) og gruppe 4 er sterkest.

Oversikt over grupper av kortikosteroider i kremer/salver:

Gruppe 1 (svake)

 • Hydrokortison
 • Fucidin-hydrocortison*
 • Mildison
 • Terra Cortril*

Gruppe 2 (middels)

 • Locoid
 • Apolar

Gruppe 3 (sterke)

 • Betnovat
 • Betnovat m/Chinoform*
 • Elocon***
 • Metosyn
 • Synalar
 • Synalar m/Chinoform*
 • Diprosalic**
 • Flutivate***
 • Ovixan***

Gruppe 4 (meget sterke)

 • Dermovat

*Tilsatt antibakterielt middel **Tilsatt flassløsende middel ***Smøres kun 1 gang daglig 

Vanligvis vil man få utskrevet en gruppe 2 ( eventuelt 3) kortisonkrem på ulike eksemer og mindre uttalte forandringer som lett kan behandles i vulva. Atopisk eksem, psoriasis, ulike sprekkdannelser og lett kløe behandles ofte med slike kremer. Gruppe 2-kremer kan brukes kontinuerlig over veldig lang tid uten at det tar noen skade i slimhinnen.

Gruppe 3 og 4 kortisonkremer er sterkere. De brukes vanligvis enten i en kort periode over noen uker i vulva, eller over lang tid som vedlikeholdsbehandling ved kroniske hudsykdommer. Lichen sclerosus, lichen planus og lichen simplex chronicus er typiske tilstander der de fleste trenger langtidsbehandling. Ofte vil disse tilstandene ha varierende sykdomsaktivitet, med oppbluss som kommer spontant etter stress eller andre påkjenninger. Dette krever ofte ny innsats med daglig behandling over en periode. Ofte trappes behandlingen ned til vedlikehold x 1 – 2 pr uke. Dette behandlingsopplegget kan man fortsette med i årevis ved disse nevnte kroniske vulvalidelsene.

Vi anbefaler sterkt at du regelmessig ser på deg selv med et speil! På den måten kan du selv følge med. Du vil ofte kunne se endringer selv i tillegg til økte symptomer, og da er det viktig å starte igjen med daglig behandling for en periode, slik at sykdomsaktiviteten reduseres.

Det er dokumentert i store studier at pasienter med lichen sclerosus har bedre livskvalitet, mindre kløe og i mindre grad opplever forverring av sykdommen ved kontinuerlig vedlikeholdsbehandling med gruppe 3 – 4 steroidkremer.

Salver eller kremer?

Vi anbefaler stort sett alltid å bruke salver i istedenfor kremer i underlivet. Det har flere årsaker: Salver dekker med en usynlig hinne og beskytter generelt slimhinnen bedre enn kremer gjør, og mange har behov for dette. I tillegg gir salver mindre tendens til allergiske reaksjoner enn kremer gjør, og har generelt litt kraftigere effekt enn kremer.

Hvor mye trenger man?

Avhengig av hvor stort område i vulva du skal behandle, vil du trenge ulik mengde med krem. En tommelfingerregel er å bruke ca ½ fingertupplengde hvis du skal smøre hele vulva.  Det er halvparten av hva som vises på bildet under, og ca 1 cm av tubeinnholdet.

Kortisonsalver – til hjelp eller skade - Finger med krem

Bivirkninger

Generelt kan vi si at slimhinnen i vulva har stor evne til egen-reparasjon, slik at det er svært liten fare for bivirkninger ved bruk av steroider lokalt i underlivet. Korte kurer med steroider som gjennomføres under 3-4 uker gir ikke bivirkninger. Likevel er det alltid riktig å konferere med legen din angående riktig bruk, spesielt ved langvarig behandling.

Det kan oppstå soppinfeksjoner i slimhinne ved langtidsbruk av steroider lokalt. Det vil ofte gi et endret utseende, med rødhet og kanskje små kviser. Ofte oppstår da forverring av kløe, og det kan i noen tilfeller være vanskelig å skille en soppinfeksjon fra din opprinnelige sykdom. Ta derfor kontakt med legen din om det oppstår kløe eller spesielle endringer i huden.

PS: På apoteket får du kanskje råd om å bruke en fuktighetskrem ETTER at du er ferdig med kortisonsalven. Det er ikke nødvendig. Dette er beregnet på pasienter med tørr hud, atopikere, som også til vanlig må bruke mye fuktighetskremer på selve huden – men ikke i underlivet.

Del innlegg

Vi bruker cookies for å analysere trafikk på nettstedet slik at vi kan forbedre brukeropplevelsen.

Cookie ikon