Hvor trang skal en vagina vaere?

Hvor trang skal en
vagina være?

Anne Lise Helgesen, 13 juli 2019

 

Mange kvinner har en forestilling om at deres vagina av en eller annen grunn er blitt for stor. Man kan tenker seg at man har hatt for mye sex eller brukt for store tamponger, eller tro at barnefødsler har ødelagt muskulaturen i vagina. Gjelder det tanken om å ha den  “ideelle” vagina? Men ideel for hvem? Og hvordan skal dette kunne defineres?

Dette er et svært ømtålig felt ofte basert på myter og forestillinger, og  som industrien vet å utnytte. Det finnes alt fra piller, kremer og geler, til operative inngrep … og ikke minst behandlinger med  laser som påstår å kunne hjelpe for dette.

Men hvordan er det egentlig?

Det vi vet sikkert, er at verken for mye sex, tampongbruk eller en ukomplisert vaginal fødsel ødelegger vaginalveggen.  Etter fødsler – og etter overgangsalderen – vil muskelfunksjonen reduseres i noen grad. Regelmessige øvelser som stimulerer musklene rundt skjeden, vil kunne stramme opp bekkenbunnen. Dette er viktig for flere funksjoner. Det vil redusere grad av inkontinens (urinlekkasje), vil kunne hjelpe deg til å få lettere fødsler og evt økt seksuell nytelse. Øvelsene gir ikke strammere skjedevegg, men sterkere knipemuskler. Øvre halvparten av vagina utvider seg uansett ganske betydelig under sex og kvinner har nesten ikke følsomme nerver der. Det er ikke funnet spesiell sammenheng mellom seksualfunksjonen og ulike størrelse av vagina i studier.

Reklame

Det  har de siste årene dukket opp svært mange ulike produkter på markedet som sies å kunne gi «foryngelse» av vagina og i tillegg hjelpe kvinner med ulike genitale lidelser. Det dreier seg om hudlidelser som lichen sklerosus og smertetilstander som vulvodynier, men også tørr slimhinne etter overgangsalderen og inkontinensplager. Mange ulike firmaer vil reklamere for bruk av laser eller andre lyskilder for dette.

Konsensus

Også i USA har det vært stor pågang av tilbud om vaginal laserbehandling. Dette har bekymret helsemyndighetene. ISSVD (The International Society for the Study of Vulvovaginal Disease) er verdens ledende faglige organisasjon for vulvovaginal sykdommer.  ISSVD har nylig kommet med en uttalelse som omhandler bruk av laser for vaginal rejuvenation og andre kosmetiske prosedyrer ved ulike diagnoser. Uttalelsen fra ISSVD kom på forespørsel fra FDA (Food and Drug administration, Helse-og omsorgsdepartementet, USA) tidligere i år.

Som konklusjon advarer både FDA og ISSVD mot bruk av disse metodene.

Last ned og les ISSVDs rapport og advarsel her. 

Les FDAs advarsel om temaet her.

Advarsler

Vi slutter oss til advarslene fra FDA og ISSVD  mot å bruke laser og andre lyskilder som behandling for rejuvenation, atrofi, vulvodyni, lichen sklerosus og inkontinens, på grunn av at verken effekt eller mulige bivirkninger foreløpig har vært tilstrekkelig dokumentert og undersøkt.

Del innlegg

Vi bruker cookies for å analysere trafikk på nettstedet slik at vi kan forbedre brukeropplevelsen.

Cookie ikon