Vilva logoikon

Det skjer mye internasjonal forskning på vulvodyni om dagen.

Her er noen glimt fra pågående eller ferdige studier:

National Vulvodynia Assosiation (NVA) melder at det planlegges et internasjonalt vulvodyni forskningstoppmøte tidlig i 2023. Andrew Goldstein, direktør i Centers for Vulvovaginal Disorders, står i spissen for dette arbeidet.

Spesialister på vulvodyni er enige om at dagens behandlinger for vulvodyni er utilstrekkelige. Derfor samler Dr. Goldstein en utvalgt gruppe forskere for å brainstorme om utvikling av nye behandlinger for vulvodyni.

Dr. Martha Goetsch

Professor ved Oregon Health & Science University har studert lokaliseringen av kroniske vulvasmerter hos postmenopausale kvinner. De aller fleste gynekologer antar at eldre kvinner opplever smertefullt samleie på grunn av vevsatrofi inne i skjeden.

Goetsch-studien fant derimot at det vanligste stedet for smerte hos postmenopausale kvinner er i vulva vestibylen, altså i inngangen til skjeden. Dette funnet vil kunne endre behandling av smertefull sex hos postmenopausale kvinner.

I stedet for å sette inn østrogen inn i skjeden, vil pasientene nå kunne ha nytte av å påføre østrogen direkte i selve skjedeinngangen. Denne endringen i behandlingen vil kunne redusere postmenopausale kvinners smerter når press påføres vestibylen.

Dr. Linda McLean

Professor ved University of Ottawa, har undersøkt effekten av lav-energi laserbehandling hos pasienter med provosert vulvodyni. I motsetning til andre laserstudier på kvinner med vulvodyni, sammenlignet Mcleans studie resultatet av lasergruppen med resultatet til en passende kontrollgruppe.

Teamet samlet inn 50 prosent av dataene før Covid, men måtte deretter utsette å se pasienter i nesten ett år og vil være ferdig i sommer.

Dr. Catherine Leclair

Professor i obstetrikk og gynekologi ved Oregon Health & Science University, planlegger en studie som sammenligner to kirurgiske teknikker ved uttalt invalidiserende vulvodyni: tradisjonell vestibulektomi versus en mindre invasiv kirurgisk teknikk.

Hvis den sistnevnte teknikken er like effektiv til å lindre smerte som tradisjonell vestibulektomi, vil det bety mindre postoperativ smerte og en raskere restitusjonsperiode.

Jacob Bornstein

Professor ved Galilee Medical Center, Israel undersøker hvordan tilbakevendende soppinfeksjoner fører til vulvodyni. Vi vet allerede at mange kvinner rapporterer om flere soppinfeksjoner før de utvikler vulvodyni.

Bornsteins studie vil identifisere den immunologiske prosessen ved tilbakevendende soppinfeksjoner og undersøke om den forårsaker vulvodyni. Neste skritt vil være å finne en måte å forhindre at denne typen kronisk betennelse kan føre til vulvodyni.

Del innlegg

Vi bruker cookies for å analysere trafikk på nettstedet slik at vi kan forbedre brukeropplevelsen.

Cookie ikon